Autoritatile au selectat 128 de cereri de finantari nerambursabile pentru angajari noi, formarea profesionala a salariatilor si imbunatatirea conditiilor de munca, in valoare de 22,6 milioane euro, si au decis prelungirea termenului de depunere a proiectelor pana pe 31 martie, a anuntat Ministerul Muncii.
"Valoarea totala a celor sase linii de finantare lansate in cadrul schemelor de ajutor de stat si de minimis, in data de 31 martie 2009, a fost de 142,4 milioane euro. Pana in data de 9 octombrie s-au depus 294 de cereri de ajutor de stat si de minimis in valoare de 48,4 milioane euro. Din cele 294 de cereri depuse, pana la data de 9 octombrie au fost evaluate 250 de cereri. Dintre acestea au fost selectate 128 de cereri, cu o valoare nerambursabila de 22,61 milioane de euro", transmite Ministerul Muncii, potrivit agentiei NewsIn.

Astfel, pentru linia de finantare "Sprijin financiar pentru ocupare", au fost depuse 32 de cereri de finantare de 4,76 milioane de euro, din care au fost evaluate 28 de cereri, iar patru sunt inca in proces de evaluare. Din cele 28 de cereri evaluate, au fost selectate pentru finantare 11 cereri, de 3,03 milioane de euro, respectiv 11,76% din suma alocata.

Au mai fost depuse, pentru linia de finantare "Sprijin financiar pentru ocuparea persoanelor din mediul rural", 8 cereri de finantare de 0,7 milioane euro si au fost evaluate 7 cereri, una fiind inca in proces de evaluare. Numai o cerere a fost selectata pentru finantare, de 0,02 milioane euro, respectiv doar 0,07% din suma alocata.

In cazul liniei de finantare "Programe de mentorat pentru tinerii angajati", a fost depusa o singura cerere de finantare de 0,37 milioane euro, care a fost selectata pentru finantare. Din suma totala alocata acestei linii de finantare, ajutorul solicitat pana in prezent de firmele din Romania reprezinta 17,13%.

Pentru linia de finantare "Calificarea/recalificarea angajatilor proprii", la AM POSDRU au fost depuse 53 de cereri de finantare de 8,97 milioane euro, din care au fost evaluate 45 de cereri, 8 fiind inca in proces de evaluare. Din cele 45 de cereri evaluate, au fost selectate pentru finantare 23 cereri, de 3,12 milioane de euro, respectiv 19,12% din suma alocata.

Pentru domeniul "Specializarea/ perfectionarea angajatilor proprii", au fost depuse 110 cereri de finantare de 22,6 milioane de euro, din care au fost evaluate 93 de cereri, 17 fiind inca in proces de evaluare. Au fost selectate pentru finantare 41 de cereri, de 9,72 milioane de euro, ceea ce reprezinta 73% din suma alocata.

De asemenea, pentru linia de finantare "Bani pentru sanatatea si siguranta salariatilor", AM POSDRU a primit 90 de cereri de finantare de 10,98 milioane de euro, din care a evaluat 76 de cereri, 14 fiind inca in proces de evaluare si a selectat pentru finantare 51 de cereri, de 6,34 de milioane de euro (28,8% din suma alocata).

Potrivit datelor, firmele din Romania nu au solicitat integral fondurile alocate pentru schemele de ajutor de stat si de minimis, iar cel mai scazut interes a fost manifestat de angajatori pentru fondurile alocate subventionarii salariilor noilor angajati proveniti din mediul rural si programelor de mentorat menite sa ajute integrarea absolventilor de liceu sau de facultate la primul lor loc de munca.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a decis prelungirea pana la 31 martie 2010 a termenului de depunere a proiectelor si reaminteste companiilor ca accesarea acestor fonduri nerambursabile, in actuala perioada de criza, reprezinta un sprijin real pentru mentinerea locurilor de munca si imbunatatirea performantelor propriilor angajati.

Doar intreprinderile, indiferent de marime si de natura capitalului pot aplica pentru aceste finantari, iar suma maxima pe care o poate accesa
un potential benefiaciar este de 2 milioane euro pentru angajarea de noi salariati, 2 milioane euro pentru formarea profesionala a angajatilor si 200.000 de euro pentru imbunatatirea conditiilor de munca.

Din aceste fonduri angajatorii pot subventiona pe o perioada de 12 luni jumatate din salariile noilor angajati care provin din randul somerilor ce nu si-au gasit un loc de munca in ultimele sase luni, precum si a persoanelor care sunt unici intretinatori de familie sau care au depasit varsta de 50 de ani, sau provin din comunitati rome ori nu au studii.

Pentru angajarea celor care sunt in somaj de mai bine de doi ani angajatorii pot subventiona tot 50% din salarii, insa pentru 24 de luni, iar pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati - 75% din salarii si 100% din investitiile facute pentru adaptarea spatiului de lucru si asigurarea echipamentelor necesare acestor persoane.

In ce priveste formarea profesionala, generala si specifica, subventia acordata unei intreprinderi este cuprinsa intre 25% si 80% din cost, in functie de de cursul de formare, marimea intreprinderii si tipul angajatului, iar legat de imbunatatirea conditiilor de munca angajatorii pot cere subventionarea investitiilor facute de intreprinderi in acest sens. Cursul de schimb utilizat este cel comunicat de ACIS, respectiv 4,1926 lei/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri