Banca Nationala a Romaniei a analizat evolutiile recente din economia reala si din sectorul financiar si monetar, precum si perspectivele acestora in anul 2005 si a dezbatut, in sedinta Consiliului de Administratie din 10 februarie pachetul de politici economice stabilit de Guvernul Romaniei impreuna cu Banca Nationala si agreat in negocierile cu Fondul Monetar International, se precizeaza intr-un comunicat al BNR. Sprijinita de o expansiune sustinuta pe toate componentele cererii interne, cresterea economica este estimata la circa 8 la suta in 2004 si la peste 5 la suta in 2005. Concomitent, procesul dezinflationist s-a mentinut in parametri apropiati de nivelul urmarit, rata anuala a inflatiei coborand in decembrie 2004 la 9,3 la suta. Dezinflatia a continuat si in ianuarie 2005, cresterea preturilor pe ultimele 12 luni coborand sub 9 la suta. In domeniul monetar, evolutiile sunt de asemenea pozitive, se precizeaza in comunicat. La inceputul lui 2005, masa monetara era, in termeni reali, cu 28 la suta peste nivelul de la inceputul anului precedent, confirmand un viguros proces de remonetizare a economiei romanesti, bazat in principal pe cresterea economisirilor in moneda nationala, in conditiile unei dezinflatii evidente.

Evolutia creditului pastreaza tendinte generatoare de dezechilibre

In ceea ce priveste creditarea, aceasta si-a continuat expansiunea, dar pe o curba moderata, sustenabila pe termen lung. Potrivit BNR, pe componentele sale, evolutia creditului pastreaza inca unele tendinte riscante si generatoare de dezechilibre. Astfel, in 2004, creditul neguvernamental total a crescut cu 26 la suta in termeni reali. In schimb, componenta credit valutar, exprimata in euro, a inregistrat o majorare cu 57 la suta, nivel care stimuleaza suplimentar importurile si poate genera probleme de ordin prudential bancilor si clientilor acestora, se mentioneaza in comunicatul BNR.

Deficitul contului curent pe 2004 - 7,7% din PIB

Reprezentantii Bancii Nationale sustin ca principala problema macroeconomica a Romaniei consta in faptul ca expansiunea cererii interne depaseste semnificativ capacitatea actuala de acomodare a productiei interne. In consecinta, deficitul contului curent pe 2004 a ajuns la aproape 7,7 la suta din PIB conform metodologiei revizuite, fata de circa 6,7 la suta potrivit metodologiei anterioare. Desi acest deficit a fost finantat sanatos, prin intrari autonome de capital, iar rezervele Bancii Nationale au putut sa creasca in mod substantial, atat in 2004, cat si in ianuarie 2005, ajungand la echivalentul a cinci luni de importuri, o conduita economica prudenta obliga la adoptarea unor masuri care sa permita, concomitent, sa fie atinse trei obiective: cresterea economica sustenabila pe termen lung; pastrarea in limite rezonabile a deficitului de cont curent; continuarea procesului de dezinflatie in 2005 si in anii urmatori, pana la nivelul de 2-3 la suta necesar integrarii europene, se afirma in comunicatul BNR.

In acest scop, Guvernul, impreuna cu Banca Nationala, a decis adoptarea unui pachet de masuri de ordin fiscal, monetar si structural a carui aplicare va permite indeplinirea obiectivelor avute in vedere pentru acest an. In mod deosebit, ajustarea fiscala semnificativa, materializata in scaderea in continuare a deficitului public consolidat de la 1,2 la suta din PIB in 2004 la 0,4-0,5 la suta in acest an, este de natura sa sprijine oprirea tendintei de deteriorare a contului curent, continuarea dezinflatiei si pastrarea tendintei de relaxare a politicii monetare, cu deosebire recalibrarea ratei dobanzii in raport cu noile conditii monetare si valutare din Romania.

BNR se concentreaza pe reducerea inflatiei la 7%

Politica monetara a Bancii Nationale va fi subsumata in acest an indeplinirii obiectivului central, care este reducerea inflatiei la o rata anuala de 7 la suta in decembrie 2005 fata de decembrie 2004, se afirma in comunicat. Ipotezele actuale privind mix-ul de politici economice, ajustarea programata a preturilor administrate si tendintele evolutiei cursului de schimb al leului confirma posibilitatea atingerii acestei tinte, in pofida unor posibile variatii in configuratia miscarilor lunare ale indicelui preturilor de consum.

Situatia valutar-financiara a Romaniei, actuala si de perspectiva, sprijina procesul de dezinflatie. Excedentul de oferta pe piata valutara antreneaza mentinerea tendintei de apreciere a leului, care contribuie direct la atenuarea presiunilor inflationiste si indirect la restructurarea economiei si la reducerea costurilor producatorilor interni, in conditiile concurentei crescute cu piata externa.

Leii - mai ieftini, valuta - mai scumpa

Actualul context macroeconomic complex a permis Consiliului de Administratie al Bancii Nationale sa decida reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, pana la nivelul de 15,75 la suta, anunta BNR. Totodata, in vederea moderarii ritmului de crestere a creditului in valuta pe seama resurselor externe atrase de banci, BNR a decis aplicarea unei rate de 30 la suta la rezervele obligatorii si pentru pasivele in valuta cu maturitate de peste doi ani atrase efectiv de banci, incepand cu data de 24 februarie 2005. Avand in vedere evolutia dobanzilor pietei, rata dobanzii bonificate pentru rezervele minime obligatorii constituite in dolari SUA se majoreaza, de la 0,75 la suta, la 0,80 la suta incepand din 24 ianuarie 2005, se precizeaza in comunicatul BNR. Prin aceste masuri, Banca Nationala reconfirma o conduita prudenta in conducerea politicii monetare si, in acelasi timp, recalibrarea instrumentelor utilizate avand in vedere conditiile efective de pe piata monetara si de credit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri