Romania a avut in septembrie cel mai mic ritm de scadere a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, in termeni anuali, de 0,1%, in timp ce la nivelul blocului comunitar preturile la producator s-au redus cu 7,3%, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Malta a fost singurul dintre statele membre care au raportat in septembrie o crestere a preturilor productiei industriale, in termeni anuali, de 0,7%, potrivit datelor biroului european de statistica. In Ungaria, preturile s-au diminuat cu 1,2%, iar in Slovenia, cu 1,6%.

In schimb, cele mai importante scaderi de preturi la producator au fost inregistrate in a noua luna a acestui an in Olanda, de 13,4% fata de luna similara din 2008, Lituania, de 12,1%, si Danemarca, de 11,3%, scrie NewsIn.

In septembrie, preturile productiei industriale s-au micsorat in zona euro cu 7,7% fata de aceeasi luna din 2008.
Preturile din sectorul energetic s-au redus in a noua luna din 2009 cu 16,8% in UE si cu 17,6% in zona euro fata de luna similara a anului trecut. In septembrie s-au ieftinit si bunurile intermediare, cu 6,5% in UE si cu 7,3% in zona euro, cele de uz curent, cu 2,2%, respectiv 3,2%, precum si bunurile de capital, cu 0,1% in blocul comunitar si cu 0,5% in zona euro.

In schimb, preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 1,2% in UE si cu 0,7% in zona euro.
Fata de august, preturile la producator au urcat in septembrie in Romania cu 0,2%, in timp ce blocul comunitar a avut un declin lunar al preturilor productiei industriale de 0,7%, iar zona euro, de 0,4%.

Datele publicate marti de Institutul National de Statistica sunt usor diferite de cele prezentate de Eurostat, in ce priveste evolutia preturilor productiei industriale, in termeni anuali. Astfel, scaderea este de 1,2% fata de septembrie 2008, potrivit INS.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri