Preturile de consum au urcat usor in octombrie, cu 0,2-0,5% in medie fata de luna anterioara, in urma deprecierii leului si a scumpirii petrolului, ce a crescut pretul la combustibili, dar inflatia anuala a continuat sa se tempereze pana la 4,2-4,5%, estimeaza analistii chestionati de NewsIn.
"Ne asteptam la o inflatie lunara de 0,6%, iar cea anuala credem ca va ajunge la 4,5%. Factorii care ne-au facut sa urcam putin prognoza au fost preturile la combustibili, care au urcat, dar si deprecierea leului. In plus, deja am inceput sa vedem unele scumpiri la preturile alimentelor", a spus economistul sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc.

El estimeaza ca, la finalul acestui an, inflatia se va situa la 4,8%, fara sa excluda o temperare putin mai accentuata a inflatiei, insa nu crede ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reusi sa isi atinga tinta de inflatie pe 2009, de 3,5%, plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).
"Banca centrala a admis, de altfel, ca exista presiuni inflationiste in lunile urmatoare", a adaugat Chidesciuc.

Moneda nationala s-a depreciat in octombrie cu 1,08% fata de luna anterioara, cursul mediu urcand la 4,2848 lei/euro, de la 4,2389 lei/euro in septembrie, arata datele bancii centrale.

Seful departamentului de cercetare din cadrul Volksbank Romania, Melania Hancila, are o estimare similara pentru inflatia anuala din octombrie, de 4,5%, temperarea fiind generata si de efectul de baza.

"Principalii factori au fost deprecierea leului si scumpirea combustibililor, dar a aparut si efectul intarziat al majorarii accizelor la tutun. Credem ca la finalul anului inflatia se va plasa la 4,7%, dar nu excludem atingerea limitei superioare a intervalului tintei de inflatie, datorita contractiei foarte puternice a cererii si a unui curs de schimb relativ stabil de acum incolo, conform asteptarilor noastre", a spus Hancila.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza pentru octombrie o crestere medie a preturilor de consum cu 0,5%, ceea ce ar corespune unei inflatii anuale de 4,4%. "Octombrie este o luna in care de regula preturile la alimente, in special cele volatile, incep sa creasca in conditiile in care sezonul s-a terminat", a subliniat Dumitru.

Pentru finalul lui decembrie, analistul Raiffeisen prognozeaza o inflatie anuala de 4,5%, identica proiectiei BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri