Statul va plati penalizari pentru intirzierea restituirii impozitelor platite in plus in 2004. In acest an, Fiscul are mai mult de dat decit de luat de la contribuabili.

Conform unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pina la sfirsitul lunii septembrie, Fiscul a emis 91,7% din totalul deciziilor de impunere, adica aproape 2,8 milioane de formulare. Dintre acestea, 277 mii reprezinta decizii de impunere din care rezulta diferente de plata, in sensul ca persoanele in cauza au fost taxate in minus anul trecut, si mai bine de doua milioane de decizii de impunere din care rezulta diferente de restituit.

Principalele motive invocate de unitatile fiscale, care au condus la intirzierea emiterii deciziilor de impunere anuala, sint legate de completarea eronata a declaratiilor de venit global, fapt ce a necesitat operatiuni de verificare suplimentara, de operatiuni de verificare suplimentara a documentelor privind acordarea deducerilor pentru reabilitarea locuintei de domiciliu, de lipsa personalului precum si de problemele tehnice, cum ar fi intreruperea liniilor de comunicatie, dotari tehnice insuficiente, servere si calculatoare neperformante. Trezoreria are obligatia ca, in termen de 60 de zile de la data de cind Fiscul a instiintat contribuabilul ca are de luat bani, sa restituie in orice moment suma taxata in plus in 2004. In caz contrar, contribuabilul are dreptul sa ceara dobinda pentru suma nerestituita.

Cum se iau banii

Au intiietate la restituirea banilor persoanele care si-au depus declaratiile completate corect pina la data de 15 mai anul acesta. Pentru cei care au depasit acest termen precum si aceia care au completat cu erori declaratiile in cauza si care intre timp au fost regularizate vor primi bani in functie de cit de repede au intocmit dosarele circumscriptiile fiscale. In cazul in care nu au primit nici o instiintare, contribuabilii trebuie sa anunte administratia financiara de care apartin. Contribuabilii care au de incasat o suma mai mica de 5 lei noi vor primi banii doar daca de deplaseaza la administratia respectiva. In eventualitatea ca suma in cauza se incadreaza intre 5 lei noi si 150 lei noi, banii vor veni prin posta. Daca suma este mai mare de 150 lei noi contribuabilul poate intra in posesia banilor prin mai multe metode, evitindu-se astfel aglomeratia de la trezorerie, asa cum s-a intimplat in anii precedenti. Acesta poate ridica banii fie de la oficiul postal de unde apartine, fie de la trezorerie, conform unei programari ce poate fi modificata la cererea sa, fie ca Fiscul sa ii vireze banii in contul personal, dupa ce in prealabil a comunicat datele contului cu pricina. Sint persoane care au de ridicat bani din 2000. Daca nu ii iau pina la finele anului vor pierde acei bani pentru ca orice datorie se prescrie dupa cinci ani, ne-a declarat Dorin Tiganas, purtatorul de cuvint al ANAF.

Fiscul are mai mult de dat

In urma regularizarii impozitului anual cu platile efectuate de contribuabili in cursul anului, au rezultat urmatoarele diferente de impozit: statul are de primit 2.093 miliarde de lei vechi din care s-a incasat efectiv la buget 2,3% si are de dat 3.876 miliarde de lei vechi, din care s-a restituit efectiv contribuabililor (prin plata directa sau compensare) aproape un miliard de lei vechi.

Atit sumele de restituit, cit si sumele de incasat aferente anului 2004 sint mult mai mari decit cele din 2003, in ciuda faptului ca numai jumatate dintre declaratii au fost trimise Fiscului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri