Agentia de Plati reprezinta cea mai importanta problema cu care se confrunta Romania in procesul de aderare in domeniul agriculturii. In prezent aceasta functioneaza cu doar 1.000 de angajati, pentru anul viitor efectivele ei urmand a fi suplimentate cu alti 2.000 de angajati permanenti si alti 2.000 temporari.

Spre comparatie, in Polonia exista doua agentii de plati, fiecare cu 7.000 de angajati. Si Romania a decis sa adopte acelasi sistem, cu doua agentii, una care sa se ocupe cu masurile necesare dezvoltarii rurale, pe schema SAPARD, si cealalta responsabila cu masurile de piata si platile directe. Crearea unei capacitati administrative necesare functionari Agentiei se afla inca in stare de planificare. Sunt necesare eforturi considerabile pentru a construi si intari capacitatea administrativa daca Romania doreste sa aiba doua agenti functionale la data aderari. Si campania de informare a fermierilor privind schemele de plati europene trebuie accelerata, se precizeaza in raport.

Si Sistemul Integrat de Control si Administrare este sanctionat cu cartonas rosu. Sistemul de Identificare a Parcelelor se afla intr-o situatie critica, orto-fotografierea terenului agricol neterminandu-se. Exista un risc important ca un sistem pe deplin functional in acest domeniu nu va putea fi instituit pana la data aderarii, sustine raportul. Comisia Europeana isi exprima preocupare si in ceea ce priveste procesul de identificare si inregistrare a animalelor si controlul sanitar-veterinar pe piata interna si a importurilor.

In aria veterinara, ingrijorarile vizeaza sistemul de colectare a cadravelor, masurile de control al bolilor si sanatatea publica. Si aici, cartonasul primit este unul rosu: In cazul in care nu vor fi luate masuri imediate, Romania nu va putea implementa acquis-ul comunitar in aceste domenii.

Stadiul in care se afla Registrul Fermelor este nemultumitoare pentru Comisie, iar ajutoarele de stat acordate in domeniul agricol trebuie armonizate cu cele europene. Departamentul responsabil cu punerea in practica a ajutoarelor de stat in acest domeniu, desi a fost creat in 2005, nu este functional, este concluzia critica a raportului prezentat ieri in Parlamentul European.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri