Romania trebuie sa-si rezolve problemele legate de dezechilibrele macroeconomice, recomanda raportul Comisiei Europene, bratul executiv al Uniunii Europene, concluzie preluata din discursul Fondului Monetar International (FMI). Desi politica fiscala este un atribut national si nu unul comunitar, Comisia Europeana a tinut sa recomande Romaniei, la sugestia FMI, o politica economica prudenta care sa asigure stabilitate macroeconomica. De altfel, in repetate randuri, oficialii romani au sustinut ca acordul cu FMI nu ar mai fi necesar, insa ca el este solicitat de Uniunea Europeana, care nu are capacitatea de expertiza macroeconomica necesara monitorizarii Romaniei. Romania are un ragaz de sase luni pentru a-si pune la punct problemele asupra carora a pus degetul raportul, inclusiv chestiunea coruptiei si a sigurantei alimentare. In cazul in care nu-si rezolva setul de probleme identificate de raport, aderarea Romaniei va fi amanata cu un an. Perspectivele aderarii au triplat investitiile straine directe in 2004, cand suma acestora a atins 7 miliarde euro, potrivit datelor analizate de raport.

Romania a reusit, pe ansamblu, sa-si mentina stabilitatea macroeconomica, desi politicile in plan economic s-au dovedit mai putin prudente si au generat o serie de ingrijorari privind durabilitatea stabilitatii inregistrate in ultima perioada, este concluzia Comisiei Europene.


UE recomanda Romaniei sa acorde o atentie prioritara previzibilitatii politicilor fiscale


Dupa avalansa de modificari aduse in acest an Codului Fiscal, raportul prezentat ieri de Olli Rehn recomanda Romaniei sa acorde o atentie prioritara previzibilitatii politicilor fiscale. In ceea ce priveste indicatorii macroeconomici, raportul constata ca ritmul dezinflatiei a scazut, ca deficitul extern a crescut si ca ritmul cresterii economice inregistreaza o instabilitate crescanda, cauzate de cresterea consumului intern si scaderea exporturilor.

Totodata, Comisia Europeana avertizeaza asupra bazei de impozitare reduse si recomanda adoptarea de masuri necesara extinderii acesteia.

Dupa ce actualul Guvern a majorat salariile angajatilor din sectorul public, desi initial anuntase ca le va ingheta, Comisia a recomandat executivului o politica salariala prudenta in sectorul public, in cadrul unei strategii clare de cheltuieli pe termen mediu, menita sa consolideze potentialul de crestere economica si pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Pentru crearea unui cadru favorabil de afaceri precum si pentru eliberarea economiei romanesti de povara resurselor alocate ineficient, este nevoie ca tara noastra sa continue programul de privatizare, restructurarea sau inchidere a intreprinderilor nerentabile si sa-si continue eforturile pentru intarirea disciplinei financiare si pentru inregistrarea unor progrese substantiale in functionarea sistemului judiciar.

Reforma cheltuielilor publice din Romania nu a consemnat pana in prezent succese notabile, avertizeaza Comisia. Chiar daca investitiile publice au fost majorate pana la o pondere de 3,5% din PIB in 2004, ele au fost limitate in 2005 in incercarea de a contrabalansa impactul negativ asupra bugetului determinat de derapajul in politica salariala din sectorul public, sustine raportul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri