Reprezentantii PSD au depus ieri cererea de anulare si repetare a turului doi al alegerilor prezidentiale, astfel incat finalul crizei politice pare tot mai indepartat. Ca o consecinta, FMI ezita sa ofere o data concreta pentru urmatoare vizita in Romania.
Invinsul prezidentialelor, Mircea Geoana, sustine in continuare ca el este cel care a castigat de fapt alegerile si asteapta decizia CCR in speranta reluarii votului din turul II. "Opinia unanima a parlamentarilor nostri si a milioanelor de romani e ca democratia noastra se afla in cumpana. Acum doua zile eram fericiti si in numai cateva ore o masina infernala de cumparare a voturilor a schimbat vointa romanilor. De aceea spun cu mana pe inima ca eu am castigat aceste alegeri", a declarat liderul social-democrat, potrivit 9AM.

In replica, premierul Emil Boc a lansat ieri un apel pentru incetarea "retoricii electorale", pentru respectarea deciziilor autoritatilor cu competente in validarea rezultatelor la alegeri, si a cerut partidelor si politicienilor sa se concentreze pe problemele cetatenilor.

"Fac un apel la calm si la incetarea retoricii electorale. Alegerile prezidentiale s-au incheiat. Dupa un an in care am avut doua campanii electorale, doua randuri de alegeri, (...) dupa un an extrem de greu din punct de vedere economic, cred ca este timpul sa revenim la normalitatea politica", a spus Boc la Palatul Victoria, in cadrul unei declaratii de presa.

Premierul a adaugat ca politicienii au obligatia sa respecte voturile cetatenilor si a lansat un apel pentru respectarea institutiilor statului si a deciziilor autoritatilor cu competente in validarea rezultatelor alegerilor. El a invocat, in sprijinul corectitudinii rezultatului, raportul observatori internationali ai OSCE, care a aratat ca scrutinul din Romania a fost corect.

"Mentinerea in continuare a retoricii electorale dupa sfarsitul campaniei electorale, dupa prezentarea rezultatelor de catre BEC, nu face decat foarte mult rau Romaniei si romanilor", a spus prim-ministrul.

El a amintit ca Guvernul Negoita asteapta validarea Parlamentului.

Boc a precizat, admitand ca astfel de declaratii nu ar trebui facute la Palatul Victoria, ca numaratoarea paralela a PDL s-a bazat pe rezultatele transmise de reprezentantii partidului in sectiile de votare, fara vreun ajutor de la institutiile statului. Prim-ministrul a comentat totodata atitudinea candidatului PSD Mircea Geoana, care si-a anuntat victoria inainte de anuntarea rezultatelor BEC. "Nu este posibil ca la ora 19:00 sa te bucuri, iar peste cateva ore sa ai alta atitudine fata de procesul electoral din Romania", a spus el.

Liderul PSD Mircea Geoana a declarat marti ca el a castigat alegerile prezidentiale, reclamand fraudarea alegerilor de catre PDL. Geoana a acuzat ca, dupa ce "foarte multi romani erau fericiti" ca doua partide care reprezinta dreapta si stanga incheiasera un parteneriat si ajunsesera la un acord pentru desemnarea unui prim-ministru, a fost pusa in functiune, peste cateva ore, "o masina infernala de cumparare si de fraudare a votului", care a schimbat vointa poporului.

Liderul social-democrat a adus in sprijinul acuzatiilor de fraudare faptul ca Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat marti existenta a 14.000 de voturi duble la alegerile din 6 decembrie. El a reclamat totodata ca liderii PDL Blaga, Berceanu, Videanu si Flutur s-au intalnit luni la Ministerul de Interne "pentru a pune batista pe tambal".

Cand mai vine FMI la Bucuresti?

Fondul Monetar International nu a stabilit pana in prezent o perioada pentru ca o noua misiune a Fondului sa vina in Romania, a declarat reprezentantul FMI Tony Lybek, adaugand ca tinta de deficit bugetar stabilita pentru 2009, de 7,3% din PIB, nu a fost schimbata.

"Inca nu a fost stabilita o noua misiune. In privinta masurilor fiscale, unele au fost intarziate, dar tinta asumata cu Romania, de 7,3% din PIB, a ramas valabila, iar autoritatile romane fac tot posibilul sa o indeplineasca", a spus Lybek, conform NewsIn.

Ultima misiune a FMI in Romania, de la inceputul lunii noiembrie, a plecat fara o decizie clara, in conditiile instabilitatii politice, institutia asteptand formarea unui nou guvern la Bucuresti pentru a trimite o noua misiune, in urma careia sa poata decide acordarea celei de-a treia transe, in valoare de 1,5 miliarde euro.

Liderul PSD Mircea Geoana declara la finalul lui noiembrie ca "are informatii" ca o delegatie a FMI ar veni in luna decembrie in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri