Fiscalitatea romaneasca are o problema din cauza deficitului bugetar ridicat, a cheltuielilor bugetare infinit de mari si a veniturilor bugetare insuficiente, considera Eugen Radulescu, director al Directiei de Audit Intern din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
“Una dintre problemele cu care se confrunta atat economia, cat si fiscalitatea romaneasca este deficitul bugetar ridicat. SUA si Marea Britanie au reusit sa supravietuiasca avand un deficit de doua cifre, dar noi nu putem sa facem asta, pentru ca nu ne putem imprumuta de pe piata externa. Nu am ajuns cu economia la o maturitate care sa ne permita sa ne imprumutam altfel decat intern. Pentru noi, orice leu deficit care il adaugam inseamna o greutate in plus pentru economie si pentru mediul privat", a spus Radulescu, in cadrul unei conferinte organizata de Business Magazin si Association of Chartered Certified Accountants (ACCA).

In cazul in care Romania nu va reusi sa reduca deficitul bugetar, Ministerul de Finante va fi nevoit sa continue sa se imprumute intern, ceea ce ar duce la sufocarea economiei, a precizat Radulescu.

In ceea ce priveste cheltuielile bugetare foarte mari, el a afirmat ca banii au fost intepeniti in directii care nu pot fi atinse legislativ si in directii care nu produc niciun fel de profit.

“Astfel, avem de-a face cu cheltuieli foarte mari, precum pensiile, care nu mai pot fi sustinute. Am fost si foarte aproape de a majora salariile bugetarilor cu 50%, riscand astfel sa repetam greseala pe care a facut-o Ungaria in 2007. De asemenea, cheltuielile bugetare nu ajung in domenii ca infrustructura sau in altele unde e reala nevoie de bani. Atunci cand insa cheltuim bani pe infrastructura, o facem si prost. In vaile si podisurile din Transilvania este mai greu de construit decat prin muntii din Croatia daca noi platim de 3-4 ori mai mult pe km de autostrada decat vecinii nostri”, a afirmat oficialul BNR.

Una din solutiile prin care autoritatile ar putea face rost de bani pentru acoperirea cheltuielilor si, implicit, pentru cresterea veniturilor ar putea fi impozitarea suprafetelor de pamant agricole.

“Ne plangem ca strainii vin sa ne cumpere pamantul ca sa primeasca bani de la UE sau ca sunt terenuri care stau parloaga, dar nu s-a pus problema impozitarii, care ar putea aduce lucrurile la normal. Nu trebuie impozitati toti saracii care au pamant, ci aceia cu mai mult de un hectar”, a mentionat Radulescu.

O alta metoda vehiculata in ultima vreme in mediul de business si nu numai, prin care autoritatile ar putea strange bani la buget, ar fi majorarea anumitor taxe, printre care si a TVA-ului.

“Pe timp de criza nu ar trebui sa creasca taxele. Din contra, e indicat sa le reduci, mai degraba, pentru a iesi cat mai repede din recesiune si sa le cresti dupa ce depasesti perioada nefasta”, a subliniat Richard Martin, director de raportare financiara in cadrul ACCA.

El a mentionat ca in Marea Britanie, reducerea TVA-ului, care a avut loc cu circa un an in urma, a stimulat cererea in sectoare ca cel auto.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri