Romania ar putea inregistra pe parcursul lui 2010 cea mai mica rata a inflatiei anualizate din ultimii zece ani, probabil sub 4%, fara majorari puternice de fiscalitate, insa nivelul acesteia ar putea depinde de evolutia cursului si de accize, a spus economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.
"Credem ca putem atinge in 2010 minimul inflatiei din ultimii zece ani. Depinde de curs si de ce accize va trebui sa majoram ca sa aducem venituri la bugetul de stat", a afirmat Anghel.

El a adaugat ca in prezent este posibil ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa nu-si atinga tinta de inflatie pe 2009, din cauza majorarii accizelor la tutun, potrivit NewsIn.

"BNR nu ar trebui sa fie trasa la raspundere pentru neatingerea tintei de inflatie de la sfarsitul acestui an. (...) Credem ca BNR isi va atinge tinta pentru 2010", a mai spus economistul-sef al BCR.

BCR anticipeaza ca rata inflatiei se va situa la 4,7% la finalul acestui an.

Anghel a aratat ca este important ca inflatia sa se apropie si sa se mentina cat mai mult in intervalul tintit.

Rata anuala a inflatiei a urcat in noiembrie la 4,65%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,67% fata de octombrie, peste asteptarile analistilor, ca urmare a cresterii accizelor la tutun.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are pentru finalul acestui an o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar in ultima sa prognoza si-a modificat estimarea privind nivelul inflatiei la finalul lui 2009 la 4,5% de la 4,3% in proiectia anterioara, ca urmare a influentei mai mari a accizelor la tutun si a preturilor administrate, insa analistii considera ca sansele bancii centrale de a-si atinge tinta au scazut drastic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri