Platile online sau cu cardul nu sint printre preferatele romanilor. Autoritatile spera sa creasca apetitul pentru aceste modalitati de plata prin extinderea aplicabilitatii lor. Se intentioneaza introducerea unui sistem de imatriculare online si achitarea, tot pe Internet, a taxei pentru pasaport.
Familiarizarea romanilor cu instrumentele de plata la distanta nu s-a dovedit un lucru facil. Conform datelor centralizate la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, pina in luna august a anului trecut, doar 8.624 de persoane au platit taxele si impozitele locale prin sistemul online. In ceea ce priveste posibilitatea de a trimite formularele online pentru a evita cozile de la ghisee, in prezent pe sectiunea de formulare a portalului e-guvernare sint disponibile aproximativ 200 de documente, care pot fi descarcate, insa cetatenii trebuie sa mearga la ghisee, deoarece legea nu le permite sa le trimita electronic. In prezent, MCTI studiaza posibilitatea introducerii unor modalitati de plata online pentru amenzi, taxa de inmatriculare sau pentru taxa pentru eliberarea pasaportului.

Functionarul electronic

Cozile de la institutiile specializate in colectarea taxelor vor fi inlocuite cu ecranul unui calculator, iar functionarul din spatele geamului, cu tasta enter. Cel putin asa sustin oficialii MCTI. Teoretic, exista deja un proiect de inmatriculare online al autovehiculelor, aplicabil in prima faza pentru Capitala, in care sint implicati, pentru colectarea datelor si realizarea formalitatilor, dealer-ul auto, RAR, Serviciul Vamal si Serviciul de Inmatriculare a Vehiculelor. Cozile de la ghisee spun totul despre acesta. O noutate va fi inregistrata la plata amenzilor. La nivelul municipiului Bucuresti vrem sa introducem si posibilitatea platii online, cu cardul, a amenzilor de circulatie, spune Aurel Netin, secretar de stat in cadrul MCTI.

Taxele si pasaportul

Prin Ghiseul virtual, proiect despre care oficialii MCTI afirma ca va fi gata anul viitor, se vizeaza atragerea cetatenilor catre plata online a taxelor. In prezent, toate municipiile au componenta de e-tax insa, dupa cum am vazut, nu sint prea multi utilizatori. Cel mai ridicat grad de utilizare a acestui serviciu se inregistreaza in Timisoara. Oficialii MCTI spun ca responsabilitatea pentru slaba popularizare a acestora apartine autoritatilor locale. Se spera mai multe de la Ghiseul virtual. In masura in care furnizorii de utilitati si alti agenti economici se vor arata interesati de conectarea la Ghiseul virtual, va fi posibila si plata facturilor online. Sistemul va da o dovada a efectuarii platii, spune Aurel Netin. In momentul de fata, o problema la platile online o constituie comisionul perceput de banci. Se va discuta cu bancile pentru un discount in cazul platilor online, mai spune Aurel Netin. Interes printre autoritatile locale a stirnit posibilitatea achitarii taxei de pasaport prin sistem online. Prefectura municipiului Bucuresti a prezentat deja o solicitare in acest sens.

Intra IMM-urile

Conform Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, de la 1 ianuarie 2005 si pina in prezent, aproape 1.600 de companii au depus peste 15.000 de declaratii administrative prin sistemul electronic www.e-guvernare.ro. Este vorba despre marii contribuabili care au acces. Oficialii spun ca numarul utilizatorilor ar putea fi mai mare, insa deocamdata acestea sint constringerile legale. Posibilitatile sistemului sint mult mai mari fata de cit este el solicitat in prezent. De exemplu, sistemul a fost conceput sa permita utilizarea sa de catre 300 de utilizatori concurenti pe secunda. In mod normal, sistemul ar trebui sa fie o vitrina in care se vad serviciile administratiei publice intr-o maniera electronica, a spus Eduard Lovin, director executiv la Tehnologia Informatiei in cadrul IGCTI. Pentru anul viitor, se intentioneaza ca sistemul sa fie disponibil si IMM-urilor.

Problema documentelor

In ceea ce priveste posibilitatea depunerii formularelor online de catre cetateni, aceasta nu se va produce foarte curind. Acest lucru este usor deductibil, in conditiile in care pina de curind unii functionari nici nu acceptau formularele descarcate de pe site-ul institutiei pentru care lucrau. Toate formularele trebuie revizuite si codificate, astfel incit sa fie acceptate, spune Aurel Netin. Conform acestuia, problemele s-au rezolvat in mare. Ramine de vazut daca romanii vor adopta intr-o mai mare masura platile online.

Ce exista

Formularul unic (disponibil, deocamdata, marilor contribuabili)

200 de formulare, printre care:

1. Cerere pentru eliberarea actului de identitate

2. Cerere pentru eliberarea cazierului

3. Cerere pentru eliberarea unui pasaport

4. Cerere pentru acordarea indemnizatiei de somaj

5. Contract de vinzare-cumparare pentru un vehicul folosit

6. Fisa detinatorului permisului de conducere

Posibilitatea de a plati taxele si impozitele online.

Ce ni se promite

IMM-urile vor putea depune bilanturile online

Inmatricularea online

Achitarea amenzilor de circulatie online, cu cardul (la inceput pentru Bucuresti)

Taxa pentru pasaport se va plati online (posibil, la inceput, numai pentru Bucuresti)

Introducerea Ghiseului virtual, care va permite, in functie de optiunile furnizorilor, plata utilitatilor

Portal pentru transparenta bugetara

Sistem pentru situatii de urgenta.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri