Lideri de sindicat din Federatia Sindicatelor Libere si Independente (FSLI) Petrom si din Uniunea Federativa Sindicala (UFS) Atlas, au participat, in perioada 15-30 octombrie, la un curs intensiv de pregatire sindicala in afacerile europene, probleme de politica si probleme de politica sociala europeana.


Practic, este prima forma de pregatire sindicala in acest domeniu si este organizata la initiativa FSLI Petrom, cu sprijinul si asistenta logistica (profesori, specialisti, materiale documentare) a Grupului de Analize Socio-Politice pentru Tarile Europei Centrale si Orientale (GASPPECO) din cadrul Universitatii Libere din Bruxelles (ULB). "Vrem sa aderam la Uniunea Europeana dar nu stim ce inseamna si care sunt regulile UE. Nu stiam nici macar la ce porti sa batem pentru accesarea fondurilor europene si nici ce inseamna piata muncii in UE. In urma acestor cursuri colegii mei au invatat multe lucruri legate de Uniunea Europeana, iar aceste informatii le vor transmite mai departe celorlalti membri de sindicat si ii vor forma si pe altii sa actioneze. Este si o forma de descentralizare pentru ca invata sa se descurce si fara mine", a declarat Liviu Luca, presedintele FSLI Petrom.


Timp de 15 zile cursantii au abordat teme precum: Rolul sindicatelor in viata socio-politica; Introducerea in politica europeana; Dreptul social, legislatia privind sanatatea si securitatea la locul de munca; Analiza diferitelor tipuri de documente comunitare in materie de politica sociala; Programele Comisiei Europene pentru promovarea dialogului social si consolidarea societatii civile europene; Consiliul economic social si arhitectura institutionala a Uniunii Europene; Modelul social european; Rolul sindicatelor la nivel european; Dialogul social in Uniunea Europeana; Experienta occidentala in actiunea sindicala; Actiunea sindicala in Uniunea Europeana. "Am raspuns cu placere la solicitarea domnului Liviu Luca, presedintele FSLI Petrom, de a organiza aceasta pregatire pentru liderii sindicali, aici, in Romania.


Toate categoriile sociale si grupurile sociale trebuie sa stie ce inseamna Uniunea Europeana, ce trebuie sa faca odata ajunsi in interior si cui trebuie sa se adreseze pentru rezolvarea problemelor lor", a apreciat coordonatorul cursului, Jean-Michel De Waele, profesor de stiinte politice la Universitatea Libera din Bruxelles, directorul GASPPECO. La incheierea stagiului de pregatire a liderilor de sindicate ce au participat la prima scoala europeana a fost prezent si consilierul prezidential Bogdan Chiritoiu care a apreciat ca dialogul social trebuie sa fie unul constructiv, care sa duca la elaborarea unei legislatii coerente. Potrivit acestuia, pana acum dialogul social nu a fost bine gestionat fapt ce a condus la retragerea partii sindicale din CES. Chiritoiu spera, insa, ca sindicale vor da dovada de maturitate, ca de obicei, si se vor intoarce la masa dialogului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri