Numarul persoanelor care platesc contributii la sistemul de pensii publice va creste cu aproape 300.000, prin introducerea in sistem a celor ce realizeaza venituri liberale, se arata in expunerea de motive a proiectului legii privind sistemul unitar de pensii publice.
Ministerul Muncii sustine ca "principiul obligativitatii si principiul contributivitatii la sistemul unitar de pensii publice va asigura ca toate persoanele care obtin venituri profesionale sa plateasca contributii la bugetul asigurarilor sociale de stat", relateaza NewsIn.

"Persoanele mentionate mai sus fac parte din categoria liberilor profesionisti, a managerilor, a membrilor asociatiilor familiale, etc. Desi in prezent exista circa 400.000 persoane cu venituri din profesii liberale, care platesc impozite la bugetul de stat (date de la Agentiei Nationale de Administrare Fiscala), doar 100.000 de persoane, platesc conform legii contributii pentru pensii", se arata in document.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, declara joi pentru NewsIn ca persoanele care sunt platite exclusiv cu drepturi de autor sau cu conventii civile, precum artistii, sportivii sau jurnalistii, vor trebui sa plateasca contributii sociale pentru echivalentul a cel putin doua salarii minime pe economie.
"Artistii si sportivii trebuie sa inteleaga faptul ca nu se pune problema sa-i taxam cu 30% pe veniturile salariale pentru un milion de euro, spre exemplu, ci pe un plafon pe care sunt liberi sa il aleaga pentru a putea avea drept la pensie cand isi termina activitatea", afirma Seitan.
"Urmeaza a fi stabilit un plafon maxim pentru care se va plati CAS, care poate fi echivalentul a cinci salarii medii pe economie sau un plafon care urmeaza a fi stabilit ulterior. Pot sa plateasca contributii pentru cat vor ei, insa nu mai putin de doua salarii minime pe economie", a explicat ministrul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri