Grupurile bancare prezente in Europa Centrala si de Est mizeaza pe iesirea regiunii din criza economica, scrie Financial Times, amintind de investitiile pe care banci precum UniCredit, Raiffeisen sau Erste intentioneaza sa le faca in zona in 2010.
"Grupul italian UniCredit doreste sa deschida 100 de unitati in Europa Centrala si de Est, Raiffeisen International lanseaza noi servicii bancare pe internet, iar Erste deschide 70 de unitati in Romania", se mai arata pe pagina electronica a publicatiei.

FT subliniaza ca aceste decizii vin pe fondul semnelor unei redresari usoare a cresterii creditului in unele tari, precum Polonia, spre finalul lui 2009, care bancherii spera ca va continua, potrivit NewsIn.

Seful UniCredit pentru regiunea central si est-europeana, Federico Ghizzoni, a spus ca vede anul 2010 ca pe unul "de tranzitie, in care vor aparea si primele semne de redresare".

Cu toate acestea, sentimentul de incredere este fragil, iar agentiile de rating subliniaza riscurile care pot aparea. Fitch a avertizat ca bancile se confrunta cu "riscuri episodice", precum noi devalorizari, probleme la una dintre entitatie internationale prezente in regiune, sau cu presiuni sociale ori politice pe fondul conditiilor economice dificile.

Capital Economics, un grup de cercetare, a apreciat ca "sectorul bancar din regiune nu este inca in siguranta".

Dezastrul financiar care a amenintat Europa Centrala si de Est cu un an in urma nu s-a materializat, datorita sustinerii din partea sectorului public, in special dinspre UE si FMI, performantei economice mai bune decat estimarile in unele dintre statele-cheie si rezistentei bancilor occidentale prezente in regiune, mai scrie FT.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri