Presedintele Traian Basescu le-a spus reprezentantilor Bancii Mondiale ca trebuie sa se faca ceva pentru a folosi banii pe care Romania i-a imprumutat pentru modernizarea justitiei, in conditiile in care reprezentantii sistemului se plang de lipsa fondurilor.
"Ne-am intalnit cu ministrul de Finante in aceasta dimineata, am vorbit despre cum sa folosim portofoliul actual si despre ce sa facem in viitor", i-a spus presedintelui Basescu seful delegatiei Bancii Mondiale, directorul de operatiuni pentru Europa al Bancii Mondiale, Theodore Ahlers care a venit insotit de noul sef al biroului din Romania al Bancii Mondiale, Francois Rantrua.

"Daca am un mare semn de intrebare in ce priveste portofoliul actual, acesta se refera la domeniul justitiei. Trebuie facut ceva pentru a folosi cele 110 milioane de dolari pe care ii avem pentru un program in acest domeniu. Cinci milioane au fost folosite pana in prezent, iar cei din domeniul justitiei se plang de lipsa procesului de modernizare si de lipsa banilor. Dar au 110 milioane de dolari la dispozitie in vederea modernizarii", le-a spus seful statului reprezentantilor Bancii Mondiale pe care i-a primit ieri la Palatul Cotroceni, potrivit NewsIn.

Ahlers i-a spus lui Basescu ca acesta a fost unul dintre subiectele discutate la Ministerul Finantelor si unul dintre obiectivele importante ale Bancii Mondiale. Imprumutul de la Banca Mondiala pentru domeniul justitiei, contractat in 2006, este de 130 milioane de dolari (aprox. 110 milioane euro).

Romania a cheltuit doar 3% din imprumutul de 110 milioane de euro acordat de Banca Mondiala pentru modernizarea sistemului de justitie, dupa trei ani jumatate de la ratificarea lui in Parlament, afirma, in ocombrie 2009, Ruxandra Costache, expert al Bancii Mondiale.

Potrivit Ruxandrei Costache imprumutul expira in aprilie 2011, iar Romania – care momentan plateste dobanda pe toata suma trecuta in acord – nu mai are nicio sansa sa atraga toata suma.

Presedintele Traian Basescu le transmitea, la inceputul anului trecut, magistratilor, la sedinta de bilant a CSM, ca trebuie "apasat" pe proiecte pentru accesarea fondurilor externe, deoarece au 110 milioane de dolari la dispozitie, care pot fi cheltuiti in favoarea sistemului judiciar.

Francezul Francois Rantrua a fost numit, din 15 ianuarie 2010, la conducerea biroului din Romania al Bancii Mondiale, dupa o perioada de circa trei luni in care interimatul a fost asigurat de Arntraud Hartmann, la incheierea mandatului lui Benoit Blarel, a anuntat vineri institutia.

Rantrua, care va ocupa functia de country manager pentru Romania, in cadrul vicepresedintiei pentru Europa si Asia Centrala, a inceput sa lucreze la Banca Mondiala in 1997, ca expert in probleme de mediu, in cadrul vicepresedintiei africane a institutiei.

Noul director va avea ca prioritati "dialogul zilnic cu Executivul pe o gama larga de politici economice, inclusiv programul reformelor structurale, probleme regionale si administrarea portofoliului Bancii Mondiale, dar si asumarea unui rol strategic in implementarea strategiei de parteneriat si colaborarea cu ceilalti parteneri de dezvoltare - FMI, institutiile UE, sectorul privat si societatea civila", mai arata comunicatul de presa.

Banca Mondiala este parte a acordului extern de finantare incheiat de Romania cu FMI si Comisia Europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri