Banca Mondiala va continua sa sprijine Romania in gestionarea crizei economice si financiare, dar atrage atentia ca reformele structurale pentru asigurarea sustenabilitatii fiscale si pentru relansarea cresterii economice trebuie sa continue.
“Banca Mondiala continua sa sprijine pe deplin eforturile Romaniei de gestionare a crizei economice si financiare, in stransa cooperare cu Comisia Europeana si cu FMI, si de a inregistra progrese ale programului de reforma, care sustine cresterea sustenabila si echitabila pe termen mediu,” a declarat Theodore Ahlers, directorul pentru operatiuni in Europa si Asia Centrala al Bancii Mondiale.

Theodore Ahlers a vizitat Romania in perioada 18-19 ianuarie 2009, pentru a se intalni cu reprezentanti ai autoritatilor romane cu ocazia sosirii lui Francois Rantrua, noul director de tara al Bancii Mondiale pentru Romania.

Delegatia Bancii Mondiale a avut intrevederi cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu premierul Emil Boc, cu ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precum si cu alti ministri si lideri ai principalelor partide parlamentare.

“Sunt convins ca Banca Mondiala poate sa sprijine Romania atat financiar, cat si tehnic, in perioada crizei, dar ca poate dezvolta si un parteneriat cu guvernul acestei tari si cu alti factori interesati pentru a ajuta la implementarea reformelor necesare pentru a da un nou avant unei cresteri sustenabile si echitabile,” a declarat Francois Rantrua (foto), adaugand: “Pentru a construi un astfel de parteneriat, trebuie sa colaboram strans cu guvernul si cu partenerii acestuia, pentru a identifica in mod strategic prioritatile Romaniei".

Banca Mondiala a jucat un rol semnificativ in sprijinirea Romaniei pe calea tranzitiei catre aderarea la Uniunea Europeana. In perioada 1991-2009, Banca Mondiala a sprijinit aproximativ 55 de operatiuni in Romania, cu un angajament total de aproximativ 6 miliarde dolari. La ora actuala, portofoliul finantat de Banca Mondiala in Romania cuprinde 13 proiecte active, totalizand un angajament net de 1,13 miliarde dolari, precum si mai multe activitati de analiza si consultanta.

Cea mai recenta operatiune de finante a constituit-o primul imprumut pentru Politici de Dezvoltare (300 milioane euro) dintr-o serie de trei imprumuturi totalizand 1 miliard de euro, care a fost aprobat de Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale in data de 16 iulie 2009, a fost semnat la 01 septembrie 2009, si a fost eliberat la data de 20 octombrie 2009.

Imprumuturile pentru Politici de Dezvoltare (DPL) sunt dedicate managementului financiar public, precum si sectoarelor social si financiar. Agenda de Reforma DPL sprijina masurile si reformele structurale dedicate obtinerii sustenabilitatii fiscale in Romania si sprijinirii procesului de recuperare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri