Increderea investitorilor din Europa de Est a crescut la un nivel record in ianuarie, pe fondul estimarilor ce arata ca regiunea va beneficia de revenirea cererii pentru exporturile catre Europa de Vest.
Un indice care masoara asteptarile investitorilor si analistilor din regiune pentru urmatoarele sase luni a crescut cu 7,1 puncte, la 59,1 puncte, cel mai inalt nivel de la inceperea masuratorilor, in decembrie 2007, potrivit institutului european de cercetare economica ZEW si Erste Bank.

Cresterea vine dupa cea de 21,1 puncte inregistrata in luna decembrie, potrivit NewsIn.

"Expertii din pietele financiare estimeaza ca situatia economica din regiune se va imbunatati pana la mijlocul acestui an. Evaluarea situatiei economice actuale din Europa Centrala si de Est indica, de asemenea, o ameliorare puternica", a declarat Mariela Borrel, analist ZEW.

Tarile din Europa Centrala si de Est beneficiaza de o crestere a cererii din partea principalilor parteneri comerciali din Europa de Vest, printre care Germania si Franta, dupa ce scaderea cererii, de anul trecut, a adus majoritatea statelor est-europene in recesiune.

Perspeciva s-a ameliorat in principal pentru Romania, care si-a format un nou guvern in luna decembrie, dupa luni de tulburari politice. Indicele Romaniei a avansat cu 25,7 puncte, la 64,4, ocupand pozitia a treia.

Romania a fost urmata de Ungaria, cu o crestere de 25,2 puncte, la 64,8.

Toate tarile au inregistrat o crestere a nivelului de incredere, cu exceptia Austriei, ce a inregistrat un declin de 6,8 puncte, la 55,7 puncte. Cel mai mic castig a fost inregistrat de Slovacia, cu 2,7 puncte, la 61,7 puncte, potrivit ZEW.

Indicatorii arata diferenta dintre procentajul analistilor ce au perspective pozitive si procentajul celor cu perspective negative si pot varia de la -100 puncte la +100 puncte.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri