Rata anuala a inflatiei s-a plasat in ianuarie in intervalul 4,5-5%, in principal ca urmare a majorarii accizelor, estimeaza analistii care sunt impartiti in privinta sanselor de atingere a tintei de inflatie la finalul acestui an.
La finalul anului trecut, cresterea anuala a preturilor de consum a accelerat la 4,74%, peste marja superioara a tintei BNR, ce si-a ratat pentru a treia oara consecutiv tinta de inflatie. Pentru finalul lui 2010, BNR are o tinta de inflatie de 3,5%, plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).

Ultima prognoza de inflatie a bancii centrale, publicata la inceputul lui februarie, indica un nivel al inflatiei de 3,5% la finalul acestui an.

"Ne asteptam la o accelerare semnificativa a inflatiei in ianuarie, pe fondul cresterii accizelor, care se va reflecta intr-o urcare cu 5-6% a preturilor pentru combustibili, tutun si energie", a declarat economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal (foto).

Aceasta se asteapta la o rata lunara a inflatiei de 1,2%, ceea ce ridica rata inflatiei anuale la 4,7% in ianuarie. Totusi, Pal estimeaza ca banca centrala isi va atinge tinta de inflatie in acest an, anticipand un nivel de 4,2% la sfarsitul lui 2010, insa evolutia preturilor va fi influentata de situatia politica.

In schimb, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, este de parere ca BNR nu isi va atinge tinta de inflatie din acest an, desi actualul obiectiv este mai realist decat estimarile anterioare.

"Spre deosebire de tinta anterioara a BNR, consideram ca tinta actuala, de 3,5%, este una plauzibila, insa cred ca nu va fi atinsa, din cauza unor factori care nu tin de BNR, precum factorii de oferta sau evolutia cursului de schimb", a afirmat el, citat de NewsIn.

Chidesciuc prognozeaza, pentru luna ianuarie, o rata lunara a inflatiei de 1,1%, care corespune unei rate anuale de 4,6%, si prevede ca riscurile inflationiste se vor accentua in a doua jumatate a anului.

Alti analisti se arata increzatori in atingerea tintei de inflatiei pentru acest an, insa sunt mai prudenti in ceea ce priveste rezulattele din luna ianuarie.

Lucian Anghel, economist sef in cadrul BCR, se arata increzator in atingerea tintei, insa prevede o accelerare a inflatiei in ianuarie pana la un nivel destul de apropiat de 5%. "Tinta de inflatie va fi atinsa, fara majorari de taxe, chiar daca ianuarie va fi o surpriza mai putin placuta, din cauza cresterii accizelor", a estimat el.

Anghel prevede, pentru luna ianuarie, o inflatie lunara de 1,1-1,4% si o rata anuala de 4,7-5%.

In ceea ce priveste modificarile pe care Institutul National de Statistica (INS) le va aduce in structura cosului de consum, analistii sunt de parere ca tendinta din ultimii ani, de scadere a contributiei produselor alimentare, se va mentine si ca aportul serviciilor va continua sa creasca.

Anul trecut, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au avut o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile - 18,37%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri