Repornirea economiei romanesti depinde de reluarea consumului, in conditiile in care ponderea acestuia la formarea Produsului Intern Brut este de aproximativ 70%. Exporturile ne ajuta, dar nu pot revigora o economie bazata pe importuri.
"Nu este real sa spunem ca exportul ne va scoate din criza. Inca nu am iesit din criza, dar am trecut de punctul de maxim. Prin urmare, daca exportul nu poate sa ne scoata din criza, desi face cat poate de mult, trebuie sa ne orientam din nou spre consum pentru ca, ne place sau nu, suntem o economie bazata pe importuri", a subliniat Florian Libocor (foto sus), economistul sef al BRD - Groupe Societe Generale.

In aceste conditii, Romania va scapa de criza economica in momentul in care rata somajului va incepe sa scada, iar sectorul privat va reincepe sa creeze noi locuri de munca, considera Libocor.

"Este evident ca o tara in care cererea interna are o pondere de 70% in PIB nu poate sa iasa usor din recesiune doar pe baza exporturilor", sustine si Ionut Dumitru(foto jos), economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, dar mentioneaza ca cererea interna este greu de stimulat in conditiile unui somaj in crestere.

Economia Romaniei ar putea inregistra un avans de 1-2% in 2010, potrivit estimarilor Raiffeisen, in timp ce potentialul sau de crestere se situeaza la aproximativ 4-5%.

O alta problema importanta pe care Romania trebuie sa o rezolve este consolidarea fiscala, iar solutia problemei deficitului bugetar nu se afla preponderent in zona reducerii cheltuielilor bugetare, sustine Libocor, ci in zona cresterii si imbunatatirii procesului de colectare a veniturilor. Economistul BRD a mentionat ca veniturile bugetare sunt reduse si din cauza economiei subterane.

"Economia subterana este greu de estimat. Probabil este de aproximativ 20-30% din ceea ce face economia in mod oficial", a declarat Ionut Dumitru.

Politica fiscala trebuie sa devina eficienta

"Trebuie sa dam drumul celei de a doua roti a bicicletei, mai exact politicii fiscale si de venituri, pentru ca dupa ce vom adopta euro parghiile monetare pe care le avem la dispozitie vor fi egale cu zero", a avertizat Libocor.

Economistul Raiffeisen Bank Romania sustine ca in urmatorii ani Romania va avea de suportat povara consolidarii fiscale deoarece reducerea deficitului bugetar se va face foarte greu.

Consiliul ministrilor de finante din UE a extins cu un an, pana in 2012, termenul limita pana la care Romania isi poate ajusta deficitul bugetar sub 3% din PIB, din cauza inrautatirii mai pronuntate decat se anticipa a economiei.

Citeste si Top declaratii despre perspectivele creditarii bancare
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri