Ministerul Muncii a lansat proiectul Anul european pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale, cofinantat in proportie de 50% de Comisia Europeana.
Pentru proiectele nationale, Ministerul va aloca aproximativ 375 000 de euro, potrivit Secretarului de Stat, Mariana Nedelcu.

“Romania se afla in primele locuri in Europa in privinta saraciei. Din primii ani dupa 1990, Romania a fost intr-o saracire continua a populatiei [..], o situatie de care este responsabila in principal clasa politica”, a afirmat Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a precizat ca cele mai vulnerabile categorii in fata saraciei sunt familiile cu copii din mediul rural, persoanele cu dizabilitati, si persoanele care nu reusesc sa economiseasca lunar din venit.

O alta cauza a saraciei rezida in lipsa de educatie, potrivit Ministrului Educatiei, Daniel Funeriu. El a subliniat ca una dintre metodele de combatere a saraciei consta in determinarea elevilor sa urmeze mai mult de opt clase.

“Cel mai mare abandon scolar are loc in momentul in care elevii trec din clasa a VIII-a in clasa a iX-a. Multi dintre acesti copii nu au liceu in satele natale, si le este greu sa se deplaseze kilometri intregi, si de aceea renunta. Asadar, daca am avea invatamant obligatoriu de 9 ani, avem solutia de a pastra elevii in scoli", a explicat acesta.

Programul combaterii saraciei se desfasoara in cele 27 de state member UE, cat si in Irlanda si Norvegia.

Rata saraciei absolute a crescut in Romania in anul 2009 de la 5,7 la suta la 7,4 la suta, numarul populatiei sarace ajungand la 1,59 milioane persoane, din care 351. 000 sunt copii intre 0-14 ani, conform unui raport UNICEF.

In 2008, au fost inregistrate 1,22 milioane persoane, din care 256.000 copii care traiau intr-o saracie absoluta.

Indicele saraciei absolute se masoara prin raportul dintre venitul populatiei si valoarea bunurilor si serviciilor consumate de aceasta, pe parcursul unui an.

In anul 2008, rata saraciei relative, care masoara inegalitatea veniturilor populatiei a atins cota de 18,2%, in timp ce rata saraciei extreme, calculate prin valoarea platita pentru alimente din venitul total al populatiei a ajuns la 1%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri