Ideea lansata de ministrul de finante, de a extinde impozitarea pensiilor, ar putea afecta 4.520.720 de pesoane ce primesc pensii mai mici de 1.000 de lei, scutite in prezent de impozitul pe venit de 16%, au declarat surse din Ministerul Muncii.
In schimb contributiile salariatiilor la sistemul public de pensii nu pot fi impozitate, deoarece s-ar crea o situatie de dubla impunere, au explicat sursele citate.

"In prezent, pensionarii care castiga peste 1.000 de lei platesc impozitul de 16% pentru suma care depaseste acest plafon. In aceasta situatie se regasesc 993.434 de pensionari. In schimb, aproape 4,5 milioane de pensionari nu platesc acest impozit, deoarece exista o prevedere legala care dispune scutirea de la plata impozitului pe venit a pensiilor care nu depasesc plafonul de 1.000 de lei", au explicat reprezentantii ministerului Muncii, citati de NewsIn.

Acestia au adaugat ca printr-o modificare a legislatiei s-ar putea introduce "plata impozitului progresiv pentru aceste venituri, ce ar putea tinde catre zero pentru pensiile cele mai mici din sistem".

In schimb, sursele ministeriale au precizat ca salariatii nu ar putea fi impozitati in plus de catre Ministerul Finantelor intrucat s-ar crea o dubla impozitare. "O persoana activa plateste cotele de contributii pentru pensii, sanatate si somaj, la care se adauga si impozitul de 16% pe venit", au spus reprezentantii Ministerului Muncii.

Din totalul de 4.742.196 de persoane care primeau pensie din sistemul public in luna decembrie, 993.434 de pensionari platesc impozitul de 16% pentru partea care depaseste plafonul de 1.000 de lei, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii pe luna decembrie.

Din totalul pensionarilor asigurati la stat, 3.748.762 de persoane primesc lunar pensii mai mici de 1.000 de lei.

La numarul total de pensionari din sistemul asigurarilor de stat care nu platesc impozit se adauga si "beneficiarii proveniti din fostul sistem de pensii al agricultorilor" care au pensii mai mici de 1.000 de lei, respectiv 771.963 pensionari, potrivit datelor CNPAS.

Astfel, rezulta ca numarul total al pensionarilor care nu platesc impozite la stat pentru veniturile incasate se ridica la 4.520.720.
Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat intr-un interviu acordat money.ro ca toate veniturile ar trebui impozitate, inclusiv cele din pensii, ca modalitate de a extinde baza de impozitare si de a majora ponderea veniturilor bugetare in produsul intern brut (PIB).

"Exista diverse forme de venit in Romania, printre care si pensiile. Pensia este o depunere a fiecarui cetatean pentru un venit viitor. La momentul realizarii venitului, ar trebui ca intreg venitul sa fie taxat. Deci orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza", a afirmat Vladescu, fara a spune explicit daca se refera la impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei.

Ministrul a explicat ca, in prezent, statul roman nu impoziteaza pensia nici la momentul platii contributiei la sistemul public de pensii de catre angajati, nici ulterior, la incasarea pensiei de la stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri