Rezultatele controalelor efectuate la institutiile din subordinea lui Gheorghe Flutur sunt dezastruoase
Contractul de concesionare a Fondului de vanatoare de la Balc, judetul Bihor, al carui principal beneficiar este omul de afaceri Ion Tiriac, a fost reziliat, iar in perioada urmatoare va fi scos la licitatie, a anuntat, ieri, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. "Orice firma, inclusiv cele care au detinut Fondul de la Balc, poate participa la licitatie. Am aprobat rezilierea contractului, in urma constatarilor facute de echipa care a verificat modul de incredintare a fondului", a declarat Flutur. El a mai spus ca va fi efectuata o evaluare a investitiilor realizate la Balc. "Echipa de control a avut discutii si cu reprezentantii firmei care gestioneaza fondul si se va tine cont de nivelul investitiilor realizate. Procedura de initiere a licitatiei se va face dupa evaluarea investitiilor realizate la Balc, eventual de un observator ne-utru", a spus Gheorghe Flutur.

Ministerul Agriculturii, gata de proces

In completare, Adrian Tibu, purtatorul de cuvant al ministerului, ne-a declarat ca Ministerul Agriculturii va merge in instanta daca firma Wild Boar si Asociatia de Vanatoare Zimbrul Bucuresti vor ataca decizia ministrului Gheorghe Flutur.

Dupa rezilierea contractului, ministerul va trebui sa returneze contravaloarea investitiei de la Balc, in suma de circa 2 milioane de dolari. Ministrul a mai spus ca este analizata situatia si a celorlalte 69 de fonduri de vanatoare concesionate in anii anteriori. "Se pare ca aceste 70 de fonduri de vanatoare nu au fost atribuite la fel ca si Balc", ne-au declarat surse din minister.

Culita Tarata are de dat 9 milioane de euro

Pe de alta parte, Gheorghe Flutur a adaugat ca societatea Insula Mare a Brailei a primit subventii de la stat in valoare de 429 miliarde de lei si a platit redevente, pana in momentul de fata, de numai 174 miliarde de lei. "Administratorii au o datorie la stat de circa 9 milioane de euro. Am dispus rezilierea contractului cu firma TCE 3 Brazi, apartinand lui Culita Tarata, pentru Insula Mare a Brailei. In momentul de fata nici nu avem contractul in original semnat de cele doua parti", a mentionat Flutur. Ministrul a mai anuntat ca au fost reziliate contractele cu IAS Stelanica si Facaieni, care au datorii catre stat de 19 miliarde de lei. "Pe langa aceste nereguli, am constatat ca si achizitia sediului Agentiei Domeniilor Statului nu a fost in legalitate. Vom depune plangeri catre Inspectoratul General al Politiei pentru anumiti salariati, respectiv Corneliu Popa si Mihai Ciobanu, fost director la ADS", a adaugat Gheorghe Flutur.

Bonuri valorice pentru agricultori

Subventiile in bani acordate de Ministerul Agriculturii producatorilor agricoli vor fi inlocuite, in acest an, cu bonuri valorice pentru achizitionarea de ingrasaminte chimice si seminte, a precizat ministrul de resort, Gheorghe Flutur. "Transa de 1,5 milioane de lei la hectar pentru toamna si cea de 2,5 milioane lei pentru lucrarile din primavara vor fi acordate sub forma de cupoane", a mentionat Flutur. De asemenea, pentru campania de primavara, ministerul a mai aprobat alocarea, pentru fiecare hectar de teren agricol, a unei sume suplimentare de 2,5 milioane de lei. Flutur a subliniat ca, in prezent, reprezentantii ministerului lucreaza la elaborarea unui act normativ prin care subventiile sa fie acordate sub forma de bonuri valorice pentru achizitia de seminte, ingrasaminte si pesticide. Pe de alta parte, Flutur a anuntat ca seful Agentiei SAPARD, Gheorghita Corbu, a demisionat, in locul sau fiind numit, interimar, Dan Gherghelas.

Flutur nu vrea sa auda de impozitul pe terenuri

Impozitarea terenurilor agricole cu 16%, incepand de anul viitor, este o ipoteza la Ministerul Finantelor Publice, a afirmat ministrul Flutur. "Ministerul Finantelor a discutat cu Fondul Monetar International in sensul impozitarii oricarui venit. Un astfel de impozit se va percepe numai dupa ce se va realiza profit, pana atunci trebuie finalizata retrocedarea terenurilor", a mai declarat ministrul agriculturii. El a marturisit ca in acest moment nu se percepe decat un impozit "simbolic" de 11.000 de lei/ha la extravilan. "Impozitul va creste gradual. In acest moment lucreaza o echipa care, pana in luna martie, va modifica legea fondului funciar", a spus Gheorghe Flutur.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri