Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) nu este de acord cu impunerea unor noi taxe si impozite pentru transportatorii rutieri, sustinand ca acest sector se afla printre cele mai afectate de criza economica si are rol determinant in redresarea economica.
De asemenea, UNTRR solicita masuri guvernamentale de urgenta pentru sprijinirea firmelor de transport.

"UNTRR solicita Guvernului scutirea de impozit forfetar si impozit pe profit pentru toate firmele de transport rutier de marfuri sau persoane", se arata intr-un comunicat emis de uniune.

Uniunea sustine ca noile prevederi ale Codului fiscal prin care contribuabilii au obligatia de a plati impozit pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, actualizate cu indicele de inflatie, constituie si mai mult o povara pentru transportatorii rutieri romani care se confrunta deja cu o situatie fara precedent.

"Recunoscand ca transportul rutier este motorul unei economii, iar vehiculele rutiere reprezinta un element vital al lantului de transport, UNTRR solicita tuturor autoritatilor sa acorde sprijin operatorilor de transport pentru a le permite sa investeasca in continuare in vehicule inovative si curate intr-un mod asemanator cu cel aplicat producatorilor de autovehicule, pentru sustinerea afacerilor acestora si evitarea reducerii activitatii", spun reprezentantii UNTRR.

Acestia cer totodata Guvernului sa investeasca in infrastructura rutiera pentru a elimina blocajele si costurile aferente acestora, dar si sa asigure absorbtia rapida si eficienta a fondurilor europene si continuarea, intr-un ritm mai sustinut a constructiei de autostrazi, ceea ce ar permite, printre altele, reducerea ratei somajului si eliminarea strangularilor, precum si fluidizarea traficului.

UNTRR solicita de asemenea autoritatilor sa reduca taxele existente si sa nu mai creeze alte taxe noi, deoarece acestea ar ameninta redresarea economica si competitivitatea, precum si sa incurajeze institutiile financiare sa asigure linii de credit astfel incat transportatorii rutieri sa isi finanteze investitiile si operatiile lor, dar si sa creeze un cadru administrativ si legal care sa permita industriei transporturilor rutiere sa isi mentina personalul ca inactiv fara a fi nevoie sa recurga la concedieri.

"Un astfel de impozit nu rezolva eventuala evaziune fiscala
care sta la baza introducerii sale. UNTRR considera, ca si in cazul noilor modificari aduse legislatiei sociale si legislatiei drumurilor, ca introducerea unor noi taxe sau cresterea taxelor existente si a sumelor considerate pentru sanctiunile contraventionale nu rezolva respectarea legii ci, asa cum s-a constatat de-a lungul timpului, duce la cresterea evaziunii fiscale si a nerespectarii legii", se mai arata in comunicat.

UNTRR mai solicita scutirea de impozit forfetar si impozit pe profit pentru toate firmele care au ca obiect principal de activitate transportul rutier de marfuri/persoane, efectuarea corecta a controalelor si aplicarea nediscriminatorie a legii in cazul determinarii unor nerespectari ale acesteia, precum si concentrarea controalelor asupra firmelor care prezinta antecedente in ceea ce priveste nerespectarea legilor.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania, organizatie fondata in 1990, are peste 13.000 de membri, operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri