"Finantarea garantata in cadrul Programului este de 80% din . Creditul poate fi in sau in lei. Perioada de tragere a finantarii este de maximum patru ani", a declarat ministrul Finantelor, , la finalul sedintei Executivului. Programul se va desfasura prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru -uri. Plafonul garantiilor de stat a fost stabilit la 300 de milioane de euro, informeaza NewsIn.

Ministrul a spus ca autoritatile locale trebuie sa organizeze, in baza OUG 34/2006 privind achizitiile publice, procedura de selectie a bancii care va acorda finantarea. Dosarul va fi trimis ulterior la Fondul de Garantare, care trebuie sa aprobe garantarea imprumutului.

Prevederile sunt cuprinse in normele de aplicare a OUG adoptate luna trecuta, prin care a decis sa garanteze creditele contractate de autoritatile locale in scopul cofinantarii proiectelor europene.

Potrivit OUG, beneficiarii acestui program vor fi atat unitatile administrativ-teritoriale cat si institutiile publice de invatamant superior acreditate, institutiile de cercetare-dezvoltare si persoanele juridice care implementeaza proiectele operatorilor regionali ai serviciilor de alimentare cu apa si canalizare.

Garantiile de stat se acorda pentru proiecte din domeniul infrastructurii de , alimentare cu apa sau canalizare, dar si pentru proiecte din domeniul energiei, educatiei, cercetarii-dezvoltarii, sanatatii si asistentei sociale.