Bulgaria, tara cu cel mai mic deficit bugetar din UE, risca sa fie retrogradata de pe ultima treapta de investment grade, ajungand la ratingul BB+, in contextul in care datoria externa depaseste PIB-ul si ameninta stabilitatea financiara, informeaza Bloomberg
"Pozitia fiscala este una puternica. Cu toate acestea, (Bulgaria - n.red.) se confrunta cu riscuri din sectorul privat, ce inregistreaza un nivel ridical al datoriilor externe, ceea ce face ca tara sa fie intr-o pozitie financiara vulnerabila", a declarat Edward Parker, analist Fitch.

Fitch evalueaza datoriile in valuta ale Bulgariei cu un rating 'BBB-', ultima treapta cu recomandare de investitii, si a mentinut perspectiva negativa a ratingului din luna aprilie, informeaza NewsIn.

Datoria externa a Bulgariei a atins la sfarsitul anului trecut 37,6 miliarde euro, sau 111% din produsul intern brut (PIB). Statul s-ar putea confrunta cu presiuni asupra contului curent si asupra cursului valutar, fixat la euro, a apreciat Parker.

Bulgaria se confrunta cu riscuri de coborare a ratingului, pentru ca "deficitul de cont curent este in continuare substantial si este inca neclar cum va fi finantat si ce efect va avea asupra cresterii", a subliniat analistul.

Contul curent, care inregistra excedent in al treilea trimestu al anului trecut, a trecut la un deficit de 327 milioane euro in decembrie, cel mai mare deficit din luna mai, potrivit datelor bancii centrale. Deficitul de cont curent a fost de 8,6% din PIB in 2009, potrivit estimarilor facute de guvern.

"Comentariile Fitch sunt destul de agresive si in mod clar negative. Nivelul ridicat al datoriilor externe raportate la PIB si cursul valutar fixat la euro sunt elemente negative. Marele avantaj este ca finantele publice sunt in stare foarte buna", a comentat Tim Ash, analist in cadrul Royal Bank of Scotland.

O mare parte din datoria externa a Bulgariei provine din sistemul financiar. Sistemul bancar avea anul trecut datorii de 8,4 miliarde euro, circa un sfert din PIB, iar datoriile sectorului privat au fost de 12,08 miliarde euro, sau 37,6% din PIB, potrivit datelor bancii centrale.

Dintre tarile Uniunii Europene, numai Romania si Letonia au fost retrogradate la categoria "junk", ambele tari bazandu-se pe ajutoare de la Fondul Monetar International (FMI) si de la Uniunea Europeana pentru a acoperi nevoia de finantare. Bulgaria nu a apelat la sustinere din partea institutiilor internationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri