Pachetul de stimuli de 13 miliarde euro anuntat in februarie 2009 de guvernul Romaniei pentru contracararea efectelor crizei economice a fost "mai mult imaginar decat real", sustine Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Ca urmare a crizei, multe guverne au anuntat programe fiscale variate, care pareau expansioniste, dar care in realitate au avut un impact minor asupra economiei reale, se arata in raportul BERD.

"De exemplu, in Romania, guvernul a anuntat in februarie 2009 un pachet de stimuli de 13 miliarde euro, pentru a ajuta la contracararea celor mai rele efecte ale crizei. Ideea a fost sa aloce cea mai mare parte (peste 10 miliarde euro) pentru proiecte de infrastructura. Pana in prezent, stimulii au fost mai mult imaginari decat reali", sustin analistii BERD.

Potrivit acestora "putine proiecte au demarat, iar efectul asupra cresterii economice a fost neglijabil".

Scenariul de risc: Crestere economica de 0,2


Conform scenariului de risc al Guvernului, economia Romaniei va creste in acest an cu 0,2%, fata scenariul de baza, care arata o crestere a PIB de 1,3%.

Pentru 2011, conform scenariului de risc, cresterea economica va fi 1,4%, in timp ce potrivit proiectiei de baza, avansul ar fi de 2,4%.

„Contractia economica severa din anul 2009 a avut un impact semnificativ asupra pietei muncii iar in etapele initiale ale revenirii economiei in anul 2010 se asteapta ca avansul productiei sa se realizeze prin cresterea productivitatii muncii si nu prin cresterea angajarilor. In masura revigorarii cererii externe si consumului privat de bunuri si servicii, companiile utilizeaza capacitatile de productie in exces si intr-o etapa ulterioara realizeaza investitii si recruteaza noi salariati”, potrivit programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, proiect obtinut de Wall-Street.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri