Programul de Convergenta al Romaniei pentru perioada 2009 - 2012, actualizat in luna februarie a acestui an, pune accent pe reducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB si mentine angajamentul de adoptare a monedei euro de la 1 ianuarie 2015.
Reducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB, intr-o maniera sustenabila, si aderarea Romaniei la zona euro reprezinta principalele angajamente asumate de guvern in ultima editie a Programului de Convergenta.

„Editia a patra a Programului de Convergenta arata intentia Romaniei de a aduce deficitul structural la mai putin de 1% din PIB pana in 2014, asigurandu-se astfel o marja suficienta pentru evitarea depasirii limitei de 3% din PIB a deficitului bugetar. Angajamentul de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015 este mentinut si reprezinta o ancora importanta in promovarea reformelor bugetare si structurale necesare cresterii flexibilitatii economiei romanesti.”, se precizeaza chiar in introducerea programului.

In vederea aderarii la zona euro, Romania trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta nominala prevazute in Tratatul de la Maastricht, printre care se afla si incadrarea si mentinerea deficitului bugetar sub nivelul de 3$ din PIB.

Deficitul bugetar al Romaniei a fost de 7,4% din PIB in 2009, la valoarea produsului intern brut publicata de INS, de 491,27 miliarde lei.

Noile prevederi din acordul de finantare incheiat cu Fondul Monetar International impun Romaniei un deficit bugetar de maxim 5,9% din PIB in 2010 si obliga autoritatile romane sa reduca cheltuielile statului cu salariile bugetarilor cu 0,2% prin disponibilizari si inca 0,2% prin diminuari.

Obiectivele bugetare esentiale din cadrul Programului de Convergenta vizeaza atenuarea ciclicitatii economiei, reducerea presiunilor inflationiste si limitarea deficitelor externe.

„Una din provocarile asumate de politica fiscala in perioada prognozata este reconcilierea obiectivului privind indeplinirea criteriului nominal de convergenta bugetara intr-un mod sustenabil, cu masuri necesare limitarii efectelor crizei economice si financiare globale asupra economiei romanesti. In acest sens, obiectivele bugetare sunt indreptate catre atenuarea ciclicitatii economiei, reducerea presiunilor inflationiste si limitarea deficitelor externe.”, se arata in program.

Pentru actualizarea Programului de Convergenta, Ministerul Finantelor Publice a luat in considerare ultimele evolutii si proiectii ale mediului economic intern si international, precum si cadrul legislativ in vigoare, inclusiv bugetul aprobat pe anul 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri