Procesul de retrocedare a proprietatilor a continuat sa fie foarte lent in cursul anului 2009, iar marea majoritatea a cazurilor au ramas nesolutionate, afirma Departamentul de Stat in raportul privind drepturile omului in Romania.

Legea permite restituirea proprietatii si stabileste amenzi pentru oficialii care pun piedici acestui proces. Legea prevede infiintarea Fondului Proprietatea, cu un capital de aproximativ 14 miliarde de lei (4,8 miliarde de dolari), pentru a-i despagubi pe proprietarii carora nu li se pot restitui bunurile. Din cauza intarzierilor, noteaza documentul american, Fondul inca nu a fost listat la bursa, ceea ce inseamna ca actiunile nu sunt tranzactionate decat pe piata gri, la preturi artificial scazute.

O ordonanta de guvern prevede, in interval de doi ani, plata cash in loc de retrocedare, daca este vorba despre sume de pana in 500.000 de lei (173.000 de dolari). Solicitarile care depasesc aceasta suma vor fi platite in actiuni la Fondul Proprietatea, informeaza NewsIn.

Organizatiile fostilor proprietari continua
sa sustina ca retrocedarile sunt impiedicate de inertia la nivel local. In unele cazuri, autoritatile guvernamentale locale au continuat sa tergiverseze sau au refuzat sa furnizeze documentele necesare pentru ca proprietarii sa inainteze dosarele. De asemenea, au refuzat sa restituie proprietati fata de care administratiile locale erau interesate.

CEDO a decis in favoarea fostilor proprietari intr-un mare numar de cazuri, dosarele de retrocedare constituind, de altfel, majoritatea plangerilor depuse la instanta europeana care privesc Romania, noteaza documentul Departamentului de Stat.

In aprilie, Consiliul Europei a dat publicitatii un raport in care constata ca Romania nu respecta termenul de trei luni pentru plata compensatiilor decise de CEDO. Potrivit raportului, in 2008 numai 5% din compensatiile decise de CEDO au fost platite in decurs de trei luni de la decizia finala.

De asemenea, subliniaza raportul Departamentului de Stat, au existat numeroase dispute in privinta proprietatilor pe care Biserica Ortodoxa nu le-a restituit Bisericii Greco-Catolice, in ciuda unor decizii judecatoresti in acest sens.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri