Pensiile nu vor scadea sub nivelul de 40% din salariul mediu pe economie, iar femeile care cresc cel putin doi copii vor putea iesi la pensie la 63 de ani, a declarat, premierul Emil Boc, dupa intalnirea cu liderii sindicali.
"Valoarea punctului de pensie va fi calculat astfel incat sa asigure mentinerea acestuia la cel putin 40% din salariul mediu brut pe economie, de unde rezulta ca acest minim este asigurat prin intrarea in vigoare a legii unitare a pensiilor. In functie de mersul economiei, aceasta valoare poate creste peste 40%", a spus premierul, informeaza NewsIn.

Boc a adaugat ca, in acest moment, punctul de pensie nu poate creste la 45% din salariul mediu brut intrucat ar necesita un efort suplimentar de la buget de 3 miliarde euro.

Pe de alta parte, primul ministru a dat asigurari ca femeile care nasc si cresc copii vor putea iesi la pensie mai devreme de 65 de ani, respectiv la 64 ani pentru cele cu un copil si la 63 de ani pentru cele cu doi sau mai multi copii.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a precizat, la randul sau, dupa intalnirea cu sindicatele, ca "varsta de pensionare va creste dupa 2015, insa femeile care nasc unul, doi sau trei copii si ii ingrijesc pana la 10 ani vor putea iesi la pensie la 64, respectiv 63 de ani".

Referitor la salariul minim pe economie, premierul a afirmat ca, timp de o luna, vor fi purtate discutii si cu patronatele pentru a vedea ce implicatii ridica majorarea salariului minim la 705 lei si cu Ministerul Finantelor pentru a rezolva situatia companiilor de stat pentru ca aceasta crestere sa nu afecteze bugetele companiilor de stat si legea bugetului.

"Exista companii de stat care nu sunt pe castig si care nu pot face majorari salariale si exista companii care sunt pe plus si pot face majorari de 3,7%. Daca salariul minim creste de la 600 la 705 lei ar rezulta o crestere de 17% a fondului de salarii care s-ar aplica si acolo unde nu exista performanta. Trebuie sa vedem si ce implicatii va aduce aceasta majorare la bugetul de somaj, cu modificarile necesare", a precizat Boc.

"Trebuie convenit impactul aplicarii acestei legi asupra bugetului de stat si asupra bugetului companiilor si credem ca sunt sanse mari sa crestem salariul minim", a declarat, la randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri