Guvernul a decis ca masura platii anticipate a impozitului pe profit sa fie amanata pana in 2012, a anuntat premierul Emil Boc (foto) la finalul sedintei Executivului.
Potrivit proiectului de act normativ de modificare a Codului Fiscal, publicat in 15 martie pe pagina web a Ministerului Finantelor, masura a fost propusa "in contextul reducerii capacitatii de plata a agentilor economici precum si pentru reducerea influentei bugetare determinate de aplicarea unor prevederi fiscale", conform NewsIn.

Astfel, proiectul propune schimbarea modului de calcul a impozitului pe profit pentru contribuabilii care nu desfasoara activitate in domeniul bancar, respectiv "trecerea de la plata anuala a impozitului pe profit cu plati anticipate efectuate in cursul anului la calculul si plata trimestriala a acestuia".

De la 1 ianuarie 2010, contribuabilii au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial. Platile anticipate reprezinta o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie estimat prin bugetul anului pentru care se efectueaza platile si urmeaza sa fie scazute, in vederea definitivarii, din impozitul anual datorat.

Masura de amanare a platii anticipate are ca efect "pastrarea in sectorul privat a diferentei dintre plata anticipata si impozitul pe profit real", se argumenteaza in nota de fundamentare a actului normativ.

Revenirea la plata trimestriala a impozitului pe profit determina o influenta pozitiva asupra bugetului, pentru anul 2010, de 625,7 milioane lei (0,12 pondere in PIB), potrivit calculelor Ministerului Finantelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri