Dupa ani extrem de dinamici, cu cresteri economice considerabile, anul 2009 a insemnat o trezire la realitate pentru mai toate tarile din Europa de Est. Cu o scadere medie a cheltuielilor consumului privat de -5% pentru anul 2009, romanii au resimtit criza economica mondiala.
Cheltuielile consumului privat in cele 10 tari din Europa Centrala si de Est (ECE) analizate de firma de consultanta RegioPlan Consulting au crescut doar moderat, in unele tari inregistrandu-se chiar stagnari sau scaderi usoare. Desi performantele economice si cresterile consumului privat in tarile din ECE nu vor mai fi atat de dinamice ca in anii precedenti, procesul de recuperare al acestei zone nu se termina aici, este convinsa Hanna Bomba-Wilhelmi, CEO RegioPlan Consulting.

Dintre toate cele 10 tari analizate doar Ucraina a inregistrat cu -10% o scadere mai puternica decat Romania. O gospodarie din Romania are la dispozitie aproximativ 7.000 de euro anual pentru consumul privat.

Intre 50% (Slovenia) si 70% (Ucraina) din cheltuielile consumului privat ale unei gospodarii din ECE sunt reprezentate de cheltuielile pentru mancare, locuinta, energie si transport. Aceasta cota se afla insa in continua scadere, cota cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor cotidiene diminuandu-se considerabil de la an la an.

Cheltuielile consumului privat in ECE au crescut puternic in ultimii 20 de ani. Astfel, cresterile in perioada 2001-2009 au fost de 65% in Ungaria si de aproximativ 50% in Cehia. Dar si in tari ca Romania sau Bulgaria, Serbia sau Ucraina bugetul mediu al gospodariilor s-a imbunatatit considerabil.

Anul 2009 a intrerupt insa acest proces de recuperare. Cele mai puternice scaderi ale cheltuielilor de consum au fost inregistrate in Romania (-5%) si in Ucraina (-10%). Criza nu a fost resimitita la fel de puternic in Polonia, Slovenia si Slovacia, tari in care consumul a continuat sa creasca si in anul 2009.

De remarcat este faptul ca, in ciuda scaderilor inregistrate anul trecut, nivelul cheltuielilor consumului privat in Croatia a depasit nivelul unor tari deja membre ale Uniunii Europene, precum Polonia, Romania sau Bulgaria. Faptul ca in comparatia de mai jos si nivelul Cehiei, Slovaciei si al Ungariei este sub cel al Croatiei se explica doar prin marimea medie a unei gospodarii, care in Croatia estemai mare decat in aceste trei tari. Astfel, cheltuielile pe cap de locuitor sunt in Croatia mai mari
decat in Polonia, Romania si Bulgaria dar mai mici decat in Cehia, Slovacia sau Ungaria.


Cu un regres al cheltuielilor consumului privat de -5%, criza economica s-a resimtit si la nivelul bugetului unei gospodarii din Romania. In medie, o gospodarie in Romania (2,93 persoane) are la dispozitie un buget de 7.000 de euro anual pentru consumul privat.

Astfel, o gospodarie in Romania dispune de 20% din nivelul unei gospodarii din Austria. De remarcat este insa faptul ca bugetul mediu al unei gospodarii de pe plan local a inregistrat, in special din anul 2000, o crestere considerabila.

Si in anii urmatori romanii isi vor imbunatati bugetele, chiar daca dinamica inregistrata in ultimii ani nu va mai fi aceeasi.

Structura cheltuielilor consumului privat ale populatiei arata care este nivelul economic al unei tari. In timp ce o gospodarie din Ucraina cheltuie mai mult de jumatate din total pentru consumul alimentar, in Slovenia aceasta cota este de 18%. Fata de acum 20 de ani, procentul cheltuielilor pentru alimente s-a diminuat insa considerabil. Daca la inceputul anilor ‘90 o gospodarie in Romania trebuia sa aloce aproximativ doua treimi din bugetul anual pentru hrana, aceasta cota s-a diminuat considerabil, ajungand in anul 2009 la sub 50%. Astfel, romanii isi permit mai multe in ziua de azi decat acum 20 de ani.




Cheltuielile consumului privat se refera la toate cheltuielile anuale ale unei gospodarii private pentru obtinerea de bunuri si servicii, independent daca aceste cheltuieli sunt efectuate in tara sau in strainatate.

Consumul privat este sustinut de venitul disponibil al unei gospodarii dupa plata impozitelor, taxelor si a eventualelor rate de credit sau a produselor de economisire.

RegioPlan Consulting este specialzata in analize de locatii si de piata in Austria si Europa de Est. Compania a realizat peste 2.500 de analize in 24 de tari din Europa de Est.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri