In cele sase judete din Regiunea de Nord-Est au fost depuse pana in prezent 614 proiecte pentru o finantare nerambursabila care depaseste un miliard de euro, cu 53,5% mai mult decat fondurile disponibile prin Programul Operational Regional 2007 - 2013.
Potrivit Agentiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est (ARDNE), judetul Suceava ocupa primul loc in regiune atat ca numar de initiative depuse, cat si ca valoare a finantarii solicitate, cu 152 de proiecte in suma totala de 230 milioane euro, arata NewsIn.

Autoritati si firme din judetul Iasi au depus 126 de proiecte si solicita 200 milioane euro, iar Neamtul are 136 de proiecte de 170 milioane euro. Urmeaza judetul Bacau cu 92 de proiecte si 161 milioane euro solicitate, in timp ce Botosaniul are depuse 59 de initiative cu cereri de finantare nerambursabila de 128 milioane euro. Ultimul loc in regiune il ocupa Vasluiul, cu 49 de proiecte in suma de 123 milioane euro.

Cea mai mare concurenta este pe domeniul de interventie 3.4, unde se pot obtine fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii educationale, valoarea fondurilor solicitate depasind cu 225% alocarea financiara nerambursabila disponibila.

Astfel, cele 105 de initiative depuse insumeaza 148 milioane euro, dar pe acest domeniu pot fi acccesate doar 46 milioane euro. Depunerea de proiecte pe acest domeniu a fost inchisa, iar pana in prezent au fost semnate sapte contracte ce beneficiaza de fonduri nerambursabile in valoare de 17,1 milioane euro.

O concurenta mare s-a inregistrat si pe domeniul de interventie 2.1, privind reabilitarea infrastructurii rutiere, unde au fost depuse 60 de cereri pentru o finantare de 400 milioane euro, in timp ce fondurile disponibile au fost de 140 milioane euro. Si pe acest domeniu licitatia a fost inchisa, fiind semnate pana in prezent 21 de proiecte ce beneficiaza de o finantare nerambursabila totala de peste 137 milioane euro.

In sectorul privat, cele mai multe proiecte au fost depuse pe domeniul de interventie 4.3, privind sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor. Astfel, 100 de firme au cerut 13 milioane euro din cele aproape 28 milioane euro disponibile. Pana in prezent, au fost semnate 44 de contracte, firmele beneficiind de 3,5 milioane euro, fonduri europene.

Singurul domeniu de interventie unde inca nu au fost depuse cereri de finantare este 4.2, privind reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate.

De la lansarea depunerilor de proiecte pe POR 2007 – 2013, in Regiunea de Nord-Est au fost semnate peste 100 de contracte, fiind accesate fonduri europene in valoare de 232 milioane euro. Potrivit ARDNE, 21 de proiecte, depuse de firme, au fost deja finalizate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri