Romania ar trebui sa aiba in vedere un deficit de cont curent de 6% din PIB in acest an, tinand cont si de fondurile structurale europene pe care ar trebui sa le atraga, a spus guvernatorul Banii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Ne-am exprimat odata opinia si era o estimare. Romania, avand in vedere fondurile structurale europene pe care trebuie sa le atraga, ar trebui sa se gandeasca la un deficit de cont curent de 6% la finalul anului", a spus guvernatorul BNR, citat de NewsIn.

In 2009, deficitul de cont curent a fost de 5,054 miliarde euro, ceea ce reprezinta circa 4,4% din produsul intern brut (PIB) al anului trecut, calculat la un PIB revizuit de Institutul National de Statistica (INS) la 491,27 miliarde lei (115,9 miliarde euro). In 2008, deficitul de cont curent era mai pronuntat, situandu-se la 11,8% din PIB.

Guvernatorul a mai explicat ca inca nu se stie daca temperarea deficitului de cont curent de anul trecut a fost rezultatul scaderii activitatii economice sau daca scaderea economiei a dus la reducerea deficitului de cont, explicand ca, daca ar fi vorba de primul caz, ar fi probabil ca si o crestere a deficitului de cont curent sa duca la o crestere a economiei.

Isarescu a mai explicat ca nivelul deficitului va fi influentat de mai multi factori, printre care si fluxurile de capital.

In ceea ce priveste deficitul de cont curent pentru primele doua luni ale acestui an, Isarescu a explicat ca datele nu sunt semnificative, deoarece se face o comparatie cu perioada similara din 2009, cand importurile scazusera foarte mult.

"Cred ca ne repezim, avand in vedere ca datele sunt numai pentru primele 2 luni si nu sunt semnificative. Se face corelatia cu perioada similara din 2009, cand au scazut foarte mult importurile. Ar trebui sa mai asteptam", a explicat guvernatorul.

El a mai spus ca este in favoarea unei cresteri economice bazate mai mult pe exporturi decat pe consum, chiar daca cresterea ar fi mai mica, pentru ca este un model "mai sanatos si de durata".

Aprecierea cursului de schimb ar putea avea o influenta partiala asupra cresterii exporturilor, a mai spus Isarescu.

La randul sau, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat ca BNR va reactiona daca tendintele evolutiei cursului de schimb sunt contrare evolutiei economiei.

"Cursul de schimb cu care ne confruntam in acest moment este relativ neutru, este in agrement cu fundamentele economice. Unde suntem preocupati, este acolo unde incepem sa percepem volatilitati excesive. Unde e nevoie, putem interveni", a spus viceguvernatorul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri