Productia nationala de miere s-ar putea majora anul acesta cu 10,2%, la 23.700 tone, dupa ce in 2009 s-a ridicat la aproximativ 21.500 tone, datorita cresterii valorii fondurilor europene accesate de apicultorii romani, potrivit NewsIn.
De asemenea, potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), numarul de familii de albine este in continua crestere, in 2009 ajungand la 1.110.000 de la 1.109.000, in 2008.

"Cresterea numarului de familii de albine se datoreaza accesarii fondurilor prevazute in Programul National Apicol pentru perioada 2008-2010 prin achizitionarea de material biologic necesar repopularii septelului apicol, aspect care a dus la inmultirea si/sau inlocuirea familiilor de albine conform practicilor apicole si implicit la obtinerea unor stupine mai mari, sanatoase si productive", se arata in datele MADR.

Conform datelor ministerului de resort, consumul anual de miere pe cap de locuitor in Romania este estimat la circa 500 de grame, mai redus decat in majoritatea statelor europene. Astfel, in Danemarca consumul de miere se ridica pe an la cinci kg/cap de locuitor, in Germania la 1,5-2 kilograme pe cap de locuitor, iar in Ungaria la peste 600 grame.

Totodata, potrivit MADR, si in anul 2009 productia de miere a fost in crestere fata de 2008, cand se ridica la 20.037 tone.

Apicultorii romani au accesat anul trecut suma de 7.168.424 lei prin Programul National Apicol, dintr-un buget total alocat pentru 2009 de circa 13,3 milioane lei, dupa ce in 2008 acestia au beneficiat de doar 2.256.238 lei din acest sprijin. Potrivit datelor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, 5.432 de apicultori inscrisi in diferite forme asociative au beneficiat de ajutorul financiar.

Programul National Apicol a fost aprobat in luna mai 2008 si contine tipurile de activitati care pot fi finantate si conditiile de acordare a sumelor pentru apicultorii organizati in asociatii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producatori. Ajutorul financiar se acorda pentru obtinerea unor produse apicole de calitate, pentru profilaxia si combaterea varoozei, dar si pentru repopulare. Comisia Europeana participa la finantarea acestor masuri cu pana la 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune, excluzand TVA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri