Evolutia pietei valutare le ridica intrebari celor care vor sa economiseasca bani sau sa-i imprumute. Unde sa se indrepte ca sa nu piarda sau, dimpotriva, sa cistige mai mult? In primul caz, varianta e leul. In al doilea, tentant pare euro, dar riscul e din ce in ce mai mare.
In ce moneda sa-mi tin banii si in ce moneda sa ma imprumut?. Aceasta este intrebarea care staruie in mintea multora in fata evolutiei cursului de schimb. Acum doua zile, euro ajunsese la cele mai joase niveluri din ultimii doi ani, dar in doua zile a cistigat 2.300 de lei. Deci, ideea unui credit in euro, de acum trei zile, nu se dovedeste la fel de buna azi. Certitudinea apare in momentul in care cineva se intreaba in ce moneda sa-si tina economiile. Raspunsul cel mai bun este unul singur: in lei, cel putin pe termen mediu. Asta pentru ca se vede deja de citeva luni tendinta de apreciere a leului, care va continua chiar daca raportul de schimb este fluctuant.

In plus, aceasta atitudine este ajutata si de dobinda la leu, care aduce un cistig baban in raport cu cea la valuta. Bancile remunereaza depozitele in lei cu 13-15% pe an, fata de 2,5-3,5%, cit platesc pentru depozitele in dolari sau euro. Chiar daca exista o tendinta de scadere a dobinzilor la depozitele in lei, ele se vor plasa teoretic peste inflatie, asa ca cel care-si tine economiile in lei nu va avea nimic de pierdut. Cel mai indicat insa este sa nu-ti tii toate ouale in acelasi cos. De preferat pentru cei care au sume de economisit este sa foloseasca un cos valutar, adica sa pastreze majoritatea economiilor la banca in lei, dar sa aiba si un depozit in dolari, eventual sa-si asume riscul sa joace si la bursa.

Ieftinire la lei, scumpire la valuta

Nesiguranta apare atunci cind vrei sa iei un credit, mai ales pe termen lung. Il iei in euro sau il iei in lei? Tentant este in euro, pentru ca dobinzile se invirt in jurul a 9,5-11% pe an, fata de 21-23% la lei. Insa politica BNR este de a limita creditarea in valuta, tocmai prin cresterea dobinzilor. Mecanismul este urmatorul: fiecare banca trebuie sa-si constituie rezerve valutare la BNR, asa-numitele rezerve minime obligatorii. BNR a anuntat recent ca in aceste rezerve va intra si un procent din sumele in valuta atrase de banci de afara. Aceste rezerve inseamna niste bani blocati la BNR, pentru care aceasta plateste o dobinda mult mai mica decit cea de pe piata. Astfel, fiecare banca comerciala are niste costuri suplimentare, pe care si le va acoperi prin cresterea dobinzilor la credite.

Deci, imprumutul in valuta tinde sa devina mai scump. Imprumuturile in lei se ieftinesc insa, tot ca urmare a politicii BNR. Banca centrala este obligata sa scada dobinzile la depozite pentru a feri cit mai mult piata valutara de fonduri speculative. De aceea a si redus dobinda de interventie, incurajind bancile sa scada costul imprumutului in lei, dar si dobinda la depozite. In ultimele luni, mai multe banci au scazut dobinzile la creditele in lei, cea mai spectaculoasa reducere fiind operata de Alfa Bank, care a taiat opt puncte procentuale, astfel ca aici dobinzile la creditele in lei acordate pe maxim 25 de ani este de 14%. Totusi, costurile unui credit in valuta ramin mai mici decit cele ale unui credit in lei.

Cale scurta de la extaz la agonie

Asadar, suna mai bine un credit in valuta, dar si riscul este mai mare, tocmai din cauza fluctuatiilor cursului. Volatilitatea acestuia s-a vazut si in ultimele trei zile si chiar BNR ne-a dat de inteles sa ne asteptam la o evolutie fluctuanta. Cei care au angajat credite in valuta anul trecut, cind euro a trecut si de 42.000 de lei, au avut si vor avea, fara doar si poate, de cistigat. Chiar daca isi platea rata acum doua zile, la un euro de 35.500 sau chiar daca si-a platit-o ieri, la 37.800.

De acum incolo insa, cei care sint tentati sa mizeze exclusiv pe aprecierea leului isi asuma un mare risc. Acela ca, la un moment dat, aprecierea sa se transforme intr-o depreciere. Cauzata fie de o interventie de moment a BNR pentru a mai domoli leul, fie de o plecare masiva a valutei din tara, care va lasa un leu mai slab. De la extaz la agonie poate sa nu fie cale lunga, mai ales ca BNR a sugerat ca vom avea o volatilitate si mai mare a cursului, pentru ca astfel se descurajeaza speculatiile, adica lucrul de care banca centrala se teme.

Cel mai ferit de riscuri este un credit in lei. Chiar daca dobinda e mai mare, ea este in scadere si, mai mult, creditul e mai putin riscant. Pentru ca romanii sint platiti in lei. Ca atare, atunci cind platesc ratele, sint scutiti de comisioanele pe care le presupune schimbul valutar leu-euro, comisioane care sint cu atit mai mari cu cit cursul e mai putin predictibil. Creditul in euro e mai ieftin momentan, dar e mult mai riscant.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri