Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat sambata, la Bailesti, ca in 2010 ministerul nu poate investi bani in constructia de autostrazi din cauza deficitului bugetar impus de Fondul Monetar International, transmite NewsIn.
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat sambata, la Bailesti, ca in 2010 ministerul nu poate investi bani in constructia de autostrazi din cauza deficitului bugetar impus de Fondul Monetar International, transmite NewsIn.

Berceanu a mai precizat ca anul acesta vor avea prioritate proiectele cu finantare europeana nerambursabila, investitiile in autostrazi fiind abia pe locul trei in topul prioritatilor de la Ministerul Transporturilor. [Constructia autostrazii Comarnic - Brasov a picat]

“Autostrada Transilvania nu este nicio situatie. Bugetul tarii este o situatie si anume ca avem bani, din acesti bani prioritatea mea numarul unu este sa pun bani la lucrarile care sunt cu finantare europeana nerambursabila, sa punem partea romaneasca la lucrarile unde sunt sume importante de la Uniunea Europeana. Prioritatea numarul doi este sa pun bani catre lucrarile cum este drumul Craiova-Calafat, unde avem de la institutiile de finantare internationale, aici este vorba de multe institutii, bani imprumutati, bani pe care ii dam inapoi, luati in conditii foarte avantajoase, si de-abia prioritatea numarul trei reprezinta lucrarile care sunt finantate integral de la bugetul de stat, daca mai ramane ceva, dupa primele doua prioritati. Anul asta, practic, nu mai ramane nimic si nu ajung bani nici pentru prioritatea numarul doi, asa cum am spus eu in luna ianuarie a anului trecut, imediat dupa ce am preluat mandatul”, a raspuns ministrul Radu Berceanu la intrebarile ziaristilor care l-au chestionat despre lucrarile la Autostrada Transilvania.

Acesta a mai precizat ca a purtat o discutie cu reprezentantii firmei Bechtel si ca statul roman a putut sa investeasca bani, deoarece ministerul nu mai avea si alte proiecte in derulare.

“Eu am avut o discutie cu cei de la Bechtel si le-am spus ca au noroc. Anul trecut s-a lucrat, deci am putut sa punem bani pentru ca nu erau proiecte europene pregatite, eu nu am gasit nici un fel de proiect european pregatit. Din acest motiv, anul trecut am putut sa punem bani la Bechtel, s-a lucrat si rezultatele s-au si vazut. Anul acesta, puteam din punct de vedere tehnic sa facem 102 kilometri de autostrada daca aveam banii respectivi, puteam sa facem chiar 150 de kilometri de autostrada pentru ca nu aveam proiecte europene ajunse la o anumita maturitate. De aici in jos, daca punem bani mai putini, faceam 50 de kilometri sau nu facem niciun kilometru. E o situatie care mie nu imi place deloc. Caut tot felul de solutii, dar, din pacate, niciuna nu poate fi aplicata pentru ca noi nu avem problema de bani. Noi avem bani, eu am aproape doua miliarde de la BEI, miliarde de euro, dar noi nu putem sa cheltuim din banii pe care ii avem decat in limita deficitului bugetar, stabilit cu FMI, 5,9 anul asta, si in acest deficit bugetar nu incap mai multi bani, adica sunt ca un bolnav de diabet care are prajituri pe masa si bomboane in frigider care nu are voie sa le manance”, a mai precizat ministrul transporturilor.

Acesta s-a aflat sambata la Bailesti pentru a participa la un mitig aviatic organizat de Primaria municipiului Bailesti, in cadrul manifestarilor dedicate Zilelor Municipiului Bailesti.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri