Fondul Monetar International s-a aratat inflexibil in discutiile cu Guvernul din zilele acestea si a cerut majorarea cotei unice la 20% si a TVA la 25%, au precizat surse guvernamentale, scrie NewsIn.
Eckstein Kovacs: Majorarea TVA e una din solutii, nu singura

Consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs a declarat ca majorarea TVA este o solutie, dar nu singura, precizand ca Executivul roman a spus de mai multe ori ca nu doreste sa apeleze la acest mijloc, scrie NewsIn.

"In multe tari, mai ales TVA-ul a fost majorat. E vorba de tari aflate in criza. E o posibila solutie. Una dintre solutii, nu singura. Dar Guvernul Romaniei a spus clar ca nu doreste sa apeleze la acest mijloc", a declarat consilierul, comentand o informatie ca FMI a cerut Guvernului majorarea cotei unice la 20% si a TVA-ului la 25%. "Dl Vladescu, in stanga, in dreapta, oricine ar fi la guvernare, trebuie sa ia masuri. Asta este foarte clar", a mai avertizat Kovacs.

Eckstein Kovacs a evocat si acuzatiile pe care le-au adus liberalii Guvernului in legatura cu desfiintarea cotei unice, opinand ca nu se va ajunge la acest lucru.

"Pe de alta parte, eu cred ca liberalii au o mica problema. Fiind in opozitie si fiind, intr-adevar, cei care au initiat cota unica de impozitare, acum ei incearca sa arate ca se va dezice acest Guvern de aceasta masura. Dar aici mingea, jucaria, o are PSD-ul, care spune ca un alt fel de impozitare, progresiva, ne-ar ajuta. Aici Guvernul a spus ferm ca pastreaza aceste masuri", a mai explicat consilierul.

Vladescu: Sunt multe variante privind cresterea cotei unice si a TVA


Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, sustine ca exista mai multe variante referitoare la cresterea cotei unice si a TVA, dar ca nu s-a discutat inca despre majorarea TVA la 25%. "Exista mai multe variante. S-au discutat mai multe variante si ieri si alaltaieri", a raspuns Vladescu.

Reprezentantii executivului au afirmat, insa, ca ministrii cabinetului Boc nu sunt de acord cu o eventuala crestere a taxelor in semestrul II din acest an, intrucat "o majorarea a TVA in plina recesiune ar duce la scadere economica si in 2010".

Vosganian: Solicitarea FMI arata cat de grava este situatia

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat ca o majorare cotei unice si a TVA la solicitarea FMI arata gravitatea situatiei in care se afla Romania si faptul ca Guvernul a fost incapabil sa vina cu solutii reale.

"Aceste informatii pe surse din pacate nu fac decat sa confirme semnalul de alarma pe care noi l-am tras ieri. Este ciudat si asta arata cat de grava este de fapt situatia ca FMI si-a schimbat atitudinea de la o saptamana la alta. Acum cateva saptamani oficialii FMI si ai Bancii Nationale a Romaniei avertizau Guvernul ca solutia cresterii impozitelor nu trebuie avuta in vedere. Probabil ca situatia este atat de grava si noi am aratat deja in documentul nostru prezentat ieri si probabil ca Guvernul a fost atat de incapabil sa vina cu solutii reale incat FMI a recurs la aceasta solutie de avarie, aceasta solutie limita care este cresterea impozitarii. FMI nu impune nimic niciunui Guvern, FMI nu face decat intre ofertele strategice ale unui guvernari sa opteze pentru cea care i se pare cea mai credibila. Niciuna se pare ca nu a fost suficient de credibila, asa cum Guvernul in ansamblul sau nu mai este demult credibil", a spus Vosganian.

Ministrul Finantelor declara, luni, la finalul discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) ca "unul dintre rezultatele analizei" o reprezinta si cresterea economica negativa, insa nu a precizat o cifra in acest sens.

"Este unul dintre rezultatele analizei", a raspuns ministrul intrebat fiind daca ia in considerare o crestere negativa in acest an, dupa ce initial se vorbea despre o crestere economica a Romaniei de 1,3% in 2010, iar ulterior de 0,8%.

Reprezentantii FMI s-au intalnit ieri si cu liderii sindicatelor din Romania, care le-au propus cote diferentiate pentru TVA. "In ceea ce priveste problema cresterii taxelor, i-am avertizat ca preferam o taxa diferentiata la TVA care nu aduce prejudicii de consum persoanelor defavorizate. Este anormal sa platesti acelasi TVA pentru paine si produsele de lux", a declarat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul discutiilor cu reprezentantii Fondului.

Ulterior, la finalul discutiilor de ieri cu reprezentantii Fondului, Radu Berceanu a precizat ca FMI nu accepta cresterea deficitului bugetar pentru a aloca mai multi bani pentru investitiile in infrastructura, ci recomanda Guvernului sa reduca alte cheltuieli pentru a investi banii economisiti.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, nu a dorit sa comenteze despre tinta de deficit si posibilitatea majorarii acesteia sau despre cresterea taxelor, precizand insa ca taxele nu vor creste in urmatoarele luni.

Ministrul de Finante Sebastian Vladescu a dat insa vinerea trecuta asigurari, dupa o scurta intalnire cu reprezentantii misiunii FMI in Romania, ca taxa pe valoarea adaugata (TVA) nu va fi majorata, fiind purtate in prezent discutii despre largirea bazei de impozitare.

El a subliniat totodata, intrebat de cresterea economica pe acest an, ca ramane valabila proiectia cu un avans al PIB de 0,8%. Vladescu a adaugat ca inca nu au avut loc discutii despre o eventuala crestere negativa pentru 2010.

Misiunea FMI este prezenta in Romania in perioada 27 aprilie-7 mai. FMI soseste la Bucuresti sa evalueze economia. Vom trece testul?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri