Guvernul s-a angajat sa creasca veniturile bugetare chiar si prin majorarea taxelor si impozitelor in cazul in care masurile de reducere a cheltuielilor, stabilite in negocierile cu institutiile financiare, nu vor fi puse in aplicare pana in iunie sau nu dau rezultate, potrivit memorandumului incheiat cu Comisia Europeana.
”In cazul in care aceste actiuni nu sunt implementate pana in iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipata, vor fi implementate actiuni suplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv masuri de majorare a cotelor de impunere, pentru a se elimina orice diferenta bugetara anticipata”, se arata in documentul citat.

Concret, pentru a primi cea de-a treia transa din imprumutul de la Comisia Europeana, Guvernul s-a angajat sa reduca pana la 1 iunie cu 25% salariile, sporurile si alte plati de natura salariala din sectorul bugetar, sa ”rationalizeze” numarul de salariati in lunile urmatoare si sa reduca toate prestatiile sociale cu 15%, inclusiv pensiile si alocatiile de somaj.

Documentul mai arata ca programele sociale care nu sunt directionate catre grupurile sociale defavorizate vor contribui proportional mai mult la aceasta reducere.

Un alt angajament este inghetarea pensionarii anticipate de la 1 iunie 2010 si pana la intrarea in vigoare a Legii pensiilor. Astfel, viitoarele pensii de invaliditate vor fi acordate doar daca sunt aprobate de echipele de evaluare medicala ale Ministerului Muncii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri