Economia Romaniei a raman in recesiune si in primul trimestru din acest an, scaderea Produsului Intern Brut fiind de 0,3% fata de ultimul trimestru din 2009 si de 2,6% fata de perioada similara de anul trecut. In trecut, economistii erau convinsi ca economia o sa revina pe crestere in 2010, dar in prezent deja se vorbeste de stagnare sau chiar de continuarea recesiunii.
Scaderea Produsului Intern Brut anuntata de Institutul National de Statistica este, insa, ceva mai mica comparativ cu estimarile analistilor financiari, care mizau, in medie, pe o contractie de 3,4% fata de perioada similara din 2009 si de 0,5% fata de ultimul trimestru al anului trecut.

"Datele publicate de INS au fost mai bune decat estimarile noastre, insa sunt mai rele decat ce ne asteptam acum trei luni. La acel moment estimam ca economia o sa inregistreze crestere economica in primul trimestru din 2010 comparativ cu trimestrul precedent, dar ultimele date arata ca revenirea economica este foarte diferita fata de ce ne asteptam", explica Ionut Dumitru (foto), economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Initial, economistii au sperat ca economia romaneasca o sa revina pe crestere inca din ultimul trimestru al lui 2009, insa, treptat, si-au ajustat in scadere prognozele. Mai mult, diminuarile de salarii din sectorul public si reducerea pensiilor vor impacta si mai mult economia.

"In plus, masurile de austeritate anuntate saptamana trecuta de guvern - reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public si reducerea cu 15% a pensiilor, ajutorului de somaj si a altor beneficii sociale - vor avea un impact negativ aditional asupra cresterii economice din acest an. In acest context, am ajustat in scadere prognoza noastra pentru evolutia PIB in 2010 de la 1% la 0%", a adaugat Ionut Dumitru.

Si Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit prognoza de crestere economica pentru Romania de la 1,3% la 0% sau chiar la un numar negativ, de -0,5%, dar se asteapta la reluarea cresterii economiei pana la sfarsitul anului.

"Totusi, nu excludem si o rata de crestere economica negativa si in 2010", a subliniat economistul Raiffeisen Bank Romania.

Specialistii sustin ca fondurile europene sunt singura solutie pentru ca economia Romaniei sa iasa din recesiune, in contextul in care investitiile straine directe sunt tot mai mici, iar consumul, care in trecut a fost motorul de crestere pentru economia romaneasca, scade din ce in ce mai mult.

Dferenta mica dintre asteptarile privind evolutia PIB si datele publicat de INS a facut ca leul sa nu fie afectat, cursul de schimb EUR/RON ramanand la un nivel similar cu cel din sedinta precedenta.

"Cum ne aflam deja la jumatatea trimestrului doi, iar diferenta fata de asteptari este minora, nu credem ca acest raport va avea un impact semnificativ asupra leului ce pare sa fie controlat ferm de BNR in dinamica sa influentata de temerile de contagiune si de probleme fiscale interne aproape neadresate", a declarat Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania.

Economistii ING considera ca masurile care implica reducerea cheltuielilor bugetare sunt semnificativ mai bune fata de majorarea taxelor din punctul de vedere al perspectivelor activitatii economice pe termen mediu si lung, dar, de asemenea, isi vor ajusta in scadere prognoza de crestere economica (de 0,9%).

Datele publicate de INS privind evolutia PIB in trimestrul intai din 2010 sunt estimate si transmise sub forma de "semnal", un comunicat mai amplu, cu detalii despre evolutia economiei, urmand sa fie transmis ulterior. Produsul intern brut pentru aceasta perioada, in varianta provizorie, va fi publicat pe 3 iunie 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri