In cel putin patru dintre institutiile aparatului central al tarii, sefii acestora au incasat, in aprilie, venituri sensibil mai mici decat multi dintre subordonati, cele mai mari sume, de peste 20.000 de lei, fiind primite de secretari de stat din Ministerul Economiei.
Directorul general al Directiei Generale de Politici Comerciale din Ministerul Economiei a avut in aprilie un salariu brut de 9.819 lei, in timp ce ministrul Adriean Videanu a incasat 7.643 lei, potrivit datelor facute publice de ministerul de resort.

De asemenea, directorul general al Directiei de Relatii Externe a avut in aprilie un salariu brut de 9.117 lei, in timp ce un director in cadrul directiei de Politici Comerciale a avut 8.822 lei. Ministerul are 750 de angajati, dintre care 300 ocupa functii de consilier.

Tot la Ministerului Economiei, 112 angajati sunt aflati in misiuni in afara tarii si au incasat in aprilie salarii brute de pana la 8.190 de dolari. Mai mult, patru dintre cei cinci secretari de stat ai institutiei conduse de Videanu au primit in aceeasi luna, pe langa salariul brut de 6.691 lei, alte venituri nete de pana la 22.092 lei, scrie NewsIn.

La Ministerul Agriculturii, doi directori - din Directia Generala pentru Pescuit-Autoritate de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit (POP) si cel al Directiei Fonduri Europene si Contabilizare Plati - au venituri brute de 7.806 lei, mai mari decat cel al ministrului de resort, care obtine 7.643 de lei. In acelasi timp, cel mai mic venit brut din acest minister este obtinut de un referent principal din cadrul Serviciului finantarea formelor de sprijin acordate producatorilor agricoli, care castiga 859 de lei pe luna.

Diferente mult mai mari intre venitul ministrului si cele ale subalternilor se inregistreaza la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Aici, peste 100 de angajati din aparatul central al institutiei au incasat in aprilie venituri nete mai mari decat ministrul Vasile Blaga, cea mai mare suma, 13.323 de lei, revenind unui civil, potrivit datelor facute publice de minister. Blaga a primit luna trecuta 5.361 de lei.

Chiar daca este seful Executivului, premierul Emil Boc nu se poate lauda nici el ca are venituri mai mari decat unii subordonati. Iar asta pentru ca trei manageri publici din cadrul Secretariatul General al Guvernului (SGG) au salarii mai mari decat cele pe care le primesc Boc, vicepremierul Marko Bela si seful SGG, Daniela Andreescu.

Potrivit datelor aferente lunii aprilie, publicate pe pagina de internet a guvernului, premierul Emil Boc castiga 6.184 de lei net, vicepremierul Marko Bela - 5.892 lei, iar secretarul general al Guvernului are un venit net lunar de 5.361 lei.

Salarii mai mari decat acestia au un manager public principal gradul II (7.700 lei net)
, un manager public superior gradul II - (7.413 lei) si un alt manager public principal gradul II (6.870 lei), toti angajați la Unitatea Implementare Proiecte si la Unitatea Implementare Program din SGG. Tot la SGG, unul dintre sefii Serviciului Contencios castiga cu doar 44 de lei mai putin decat Boc.

Presedintele Traian Basescu le-a cerut reprezentantilor coalitiei de guvernare, in 20 mai, sa asigure transparenta in ce priveste cheltuielile salariale din sectorul public si a solicitat guvernului sa dea dovada de maxima deschidere fata de sindicate si opozitie, informandu-i asupra masurilor pe care le va lua.

Majoritatea institutiilor din aparatul guvernamental nu au facut insa publice, deocamdata, veniturile angajatilor.

Soferii, mai bine platiti decat unii inspectori si consilieri

Cei sapte soferi angajati in cadrul aparatului central al Ministerului Sanatatii (MS) au incasat in aprilie venituri cuprinse intre 1.758 si 2.381 de lei, mai mult decat unii dintre inspectorii, expertii si consilierii din institutie, potrivit situatiei facute publice pe site-ul MS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri