Volumul schimburilor economice dintre Romania si Italia s-a ridicat in 2009 la 9,04 miliarde de euro. Romania a exportat catre Italia marfuri in valoare de 4,47 miliarde de euro, in timp ce importurile din Italia au insumat 4,57 miliarde de euro, potrivit Institutului Italian de Statistica (ISTAT).
Schimburile comerciale intre Romania si Italia pe segmentul agroalimentar s-au ridicat in 2009 la 709,2 milioane de euro (in crestere cu 9,9% fata de 2008 pe baza cresterii exportului catre Italia cu 28,9% fata de anul precedent, asigurand Romaniei o balanta net pozitiva).

Romania a importat din Italia produse agricole si alimentare in valoare de 226,4 milioane de euro, Italia situandu-se pe a sasea pozitie in topul tarilor furnizoare de astfel de produse, dupa Ungaria, Germania, Olanda, Bulgaria si Polonia.

Principalele produse agro-alimentare exportate de Italia catre Romania au fost: legume-fructe (59,1 milioane de euro), carne si preparate din carne (24,8 milioane de euro), dulciuri si produse de patiserie (18 milioane de euro), peste si conserve de peste (13 milioane de euro), conform ISTAT. S-au inregistrat, de asemenea, valori importante si la importul din Italia de cafea (11,9 milioane de euro), conserve si sucuri din legume si fructe (9,9 milioane de euro), vin (3,5 milioane de euro).

Italia s-a confirmat ca primul furnizor de paste fainoase (4,4 milioane de euro) si de ulei de masline (4,2 milioane de euro).

Analizand datele statistice publicate de catre Institutul Roman de Statistica (INS) pentru primele doua luni ale lui 2010 observam o relansare a schimburilor comerciale intre Romania si Italia, importurile crescand cu 3,3% iar exporturile cu 0,7%.

In ceea ce priveste schimburile in domeniul agroalimentar, importurile din Italia au crescut cu 11,6% iar exporturile catre Italia cu 38,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Citeste si Fabio Fabris, Monini: Ne despart 40 de ani de Italia in privinta consumului de ulei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri