Schimburile comerciale intre Romania si Italia pe segmentul agroalimentar s-au ridicat in 2009 la 709,2 milioane de euro (in crestere cu 9,9% fata de 2008 pe baza cresterii exportului catre Italia cu 28,9% fata de anul precedent, asigurand Romaniei o balanta net pozitiva).

Romania a importat din Italia produse agricole si alimentare in valoare de 226,4 milioane de euro, Italia situandu-se pe a sasea pozitie in topul tarilor furnizoare de astfel de produse, dupa Ungaria, Germania, Olanda, Bulgaria si Polonia.

Principalele produse agro-alimentare exportate de Italia catre Romania au fost: legume-fructe (59,1 milioane de euro), carne si preparate din carne (24,8 milioane de euro), dulciuri si produse de patiserie (18 milioane de euro), peste si conserve de peste (13 milioane de euro), conform ISTAT. S-au inregistrat, de asemenea, valori importante si la importul din Italia de cafea (11,9 milioane de euro), conserve si sucuri din legume si fructe (9,9 milioane de euro), vin (3,5 milioane de euro).

Italia s-a confirmat ca primul furnizor de paste fainoase (4,4 milioane de euro) si de ulei de masline (4,2 milioane de euro).

Analizand datele statistice publicate de catre Institutul Roman de Statistica (INS) pentru primele doua luni ale lui 2010 observam o relansare a schimburilor comerciale intre Romania si Italia, importurile crescand cu 3,3% iar exporturile cu 0,7%.

In ceea ce priveste schimburile in domeniul agroalimentar, importurile din Italia au crescut cu 11,6% iar exporturile catre Italia cu 38,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Citeste si Fabio Fabris, Monini: Ne despart 40 de ani de Italia in privinta consumului de ulei.

Fabio Fabris, Monini: Ne despart 40 de ani de Italia in privinta consumului de ulei

Fabio Fabris, Monini: Ne despart 40 de ani de Italia in privinta...