Comisia Europeana (CE) a anuntat ca a luat masuri "impotriva a opt state membre", din care cinci, inclusiv Romania, vor primi opinii motivate prin care li se cere adoptarea tuturor prevederilor Directivei referitoare la serviciile de plata.
Scopul Directivei Serviciilor de Plata este sa garanteze ca platile electronice in cadrul UE - in special transferul de credit, debitul direct si platile prin card - devin la fel de facile, eficiente si sigure ca si in cazul platilor interne din cadrul unui stat membru. Directiva constituie baza legala pentru a face posibila sistemul SEPA - Sistemul Unic de Plati in Euro.

Romania a adoptat deja majoritatea prevederilor Directivei Serviciilor de Plata, insa trebuie sa adopte si legislatia secundara referitoare la cerintele prudentiale ale institutiilor prin intermediul carora se efectueaza platile, a anuntat Comisia Europeana, prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul institutiei, anunta NewsIn.

Romania, alaturi de Cipru, Grecia, Spania, Polonia si Suedia vor primi obiectii motivate din partea CE referitoare la lipsa partiala sau totala din legislatia nationala a normelor prevazute in Directiva serviciilor de plata.

Statele membre au avut termen pana la 1 noiembrie 2009 pentru a adopta integral, in legislatiile proprii, prevederile Directivei. Romania a adoptat textul acesteia prin intermediul Ordonantei de Urgenta (OUG) 113/2009, la 1 noiembrie 2009, insa CE atrage atentia asupra lipsei legislatiei secundare "in principal referitoare la cerintele prudentiale ale institutiilor de plata."

Obiectivele Directivei sunt: crearea unei piete unice de plati in cadrul CE, armonizarea unui set de reguli aplicabile tuturor prestatorilor de servicii de plata, protectia consumatorului de servicii de plata si transparenta conditiilor si obligatiilor de informare din partea prestatorilor de servicii.

In acelasi timp, directiva permite crearea unei noi categorii de institutii, axate exclusiv pe servicii de plata electronice, care sa functioneze in conditii concurentiale echivalente cu jucatorii deja existenti la nivelul intregii Uniuni. "Inaintea crearii Directivei, furnizorilor de servicii de plata le era efectiv blocat accesul concurential si de oferta de servicii pe intreg teritoriul Uniunii", se mai arata in comunicatul publicat.

Directiva urmareste realizarea mai rapida si in conditii mai transparente a platilor pe teritoriul Uniunii, un pas necesar inaintea crearii Sistemului European Unic de Plati (SEPA), anuntata pentru anul 2012.

Totodata, CE a mai anuntat ca Spania are de implementat normele de informare, iar Cipru, normele impotriva spalarii banilor din sus-mentionata Directiva, in timp ce Grecia, Suedia si Polonia nu au adoptat pana in prezent nici o norma a acesteia.

Directiva privind Serviciile de Plata se aplica tuturor operatiunilor de plata efectuate in oricare din moneda statelor membre apartinand UE si Spatiului Economic European, daca atat banca platitorului cat si cea a beneficiarului se afla intr-un stat membru. Serviciile de plata care intra sub incidenta noii legislatii sunt plati prin ordin de plata, plati electronice, plati prin card, plati prin debitare directa, tranzactii cu numerar, plati programate si remitere de bani. Noile reglementari au ca scop asigurarea transparentei informatiilor bancare cu privire la servicii de plata, crearea unui cadru legal unic pentru Spatiul Economic European, precum si protectia consumatorilor de servicii de plata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri