Notarii nu vor mai avea obligatia de a retine la sursa impozitul pe tranzactiile imobiliare incepand cu 1 ianuarie 2006, o data cu intrarea in vigoare a modificarilor aduse Codului Fiscal anuntate de Ministerul de Finante. Prin perceperea unui impozit de 2% pe valoarea tranzactiei si nu a unuia de 10% pe castigul din venitul obtinut in urma vanzarii, obligatia de a plati impozitul revine vanzatorului.


"Notarii nu vor mai avea obligatia de a retine si plati impozitul, ci doar de a depune o declaratie informativa semestrial", a declarat Madalina Racovitan, consultant fiscal la KPMG Romania.

In declaratia informativa, notarii sunt obligati sa treaca partile contractante, valoarea inscrisa in documentul de transfer si taxele notariale aferente transferului. In schimb, incepand de anul viitor, contribuabilul care a obtinut respectivul venit, vanzatorul imobilului sau terenului, va trebui ca, in termen de 15 zile de la obtinerea venitului, sa instiinteze Autoritatea Fiscala, care va avea obligatia de a calcula impozitul. Plata impozitului calculat se efectueaza de catre contribuabilul care a realizat venitul in termen de pana la 30 de zile de la data primirii deciziei de impunere.

Impozitul de 2% se calculeaza fie pe pretul de vanzare, fie pe valoarea proprietatii imobiliare mentionata in act, in cazul schimbului, rentei viagere, a darii in plata, adjudecarii, a contractului de intretinere, hotararii judecatoresti sau a donatiei. In cazul in care nu se poate stabili valoarea proprietatii va fi luata in calcul valoarea maxima rezultata din expertizele utilizate de catre Camerele notarilor publici, in circumscriptia careia se afla proprietatea imobiliara, la data efectuarii transferului.

De la plata acestui impozit vor fi exceptati contribuabilii care au obtinut venituri din transferul proprietatilor imobiliare restituite, din transferul terenurilor si cladirilor detinute pe o perioada mai mare de 3 ani, a terenurilor dobandite inainte de 1 ianuarie 1999 si cele mostenite sau obtinute prin donatie de la o ruda de gradul al doilea.

In prezent, exceptiile mergeau pana la donatii obtinute de la o ruda de gradul al patrulea. Nici aportul in natura la capitalul social al societatilor comerciale nu va fi impozitat.

Depuneti bani in banci pana la sfarsitul anului!

Referitor la celelalte modificari aduse Codului Fiscal in domeniul impozitarii veniturilor, Madalina Racovitan a recomandat celor care intentioneaza sa economiseasca, sa depuna bani in banci pana pe data de 31 decembrie 2005. Incepand cu anul viitor vor exista trei impozite la depozitele bancare: de 1% pentru depozitele constituite pana la 1 iunie 2005, de 10% pentru cele constituite intre 1 iunie 2005 si 31 decembrie 2006 si de 16% pentru cele constituite dupa 1 decembrie 2006. Astfel, daca depui bani la banca pana la 31 decembrie 2005, vei plati un impozit pe castigul din dobanzi de 10% si nu de 16% cat vei plati pentru castigul din dobanzile la depozitele facute incepand cu 1 ianuarie 2006

Impozit zero la actiunile vandute pe 1 ianuarie 2006

"Ar fi mai bine pentru cei care au realizat castiguri foarte mari la Bursa in 2005 sa astepte data de 1 ianuarie 2006 pentru a-si vinde actiunile", crede cosnultantul KPMG. Si asta pentru ca, desi impozitul a fost majorat la 16%, el va fi aplicat diferentei dintre valoarea de vanzare si o valoare de referinta reprezentata de pretul de inchidere a pietei in ultima zi bursiera a anului 2005. Astfel, daca un jucator care a castigat foarte mult in 2005 va vinde in cursul acestui an va plati un impozit de 10% intre valoarea de vanzare si cea de cumparare. In schimb daca va vinde in prima zi bursiera a anului, el nu ar plati un impozit egal cu zero, valoarea initiala a actiunilor la prima ora a pietei bursiere din 2006 fiind egala cu cea de inchiderea a pietei in ultima zi din 2005. Astfel, impozitul marit de 16% va fi aplicat unui castig egal cu zero.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri