Taierile de pensii si salarii se aplica de la intrarea in vigoare a Legii pentru care Guvernul isi asuma raspunderea, nicio pensie nu scade sub 350 de lei in urma reducerii cu 15% si salariile angajatilor din cabinetele paramentarilor scad cu 25%, potrivit amendamentelor acceptate de Executiv.
La Legea prin care vor fi taiate salariile bugetarilor, pensiile si unele prestatii sociale au fost depuse 51 de amendamente de catre parlamentari, dintre care patru au fost acceptate de Guvern in sedinta de luni dimineata. La legea privind recalcularea pensiilor speciale au fost depuse 20 de amendamente, dintre care a fost acceptat unul singur.

Astfel, unul dintre amendamente precizeaza "foarte clar" in Lege ca nicio pensie nu va scadea sub 350 de lei (valoarea pensiei sociale minime n.r.) in urma aplicarii reducerii de 15%. "In ipoteza in care cineva, de exemplu, are o pensie de 370 de lei, iar din reducerea cu 15% ar scadea sub 350 de lei, pensia nu se diminueaza sub 350 de lei. Acest lucru este mentionat fara echivoc in Lege", a explicat premierul Emil Boc.

Un al doilea amendament acceptat de Guvern mentioneaza in textul actului normativ ca reducerea pensiilor si salariilor se aplica de la data intrarii in vigoare a Legii, nu din luna iunie, "avand in vedere ca procedura asumarii raspunderii a fost declansata in luna mai, dar se va finaliza in luna iunie", potrivit NewsIn.

Executivul a mai introdus in Lege un amendament ce prevede ca si salariile angajatilor din cabinetele parlamentarilor scad cu 25%, iar un al patrulea amendament acceptat prevede ca salariile membrilor Academiei de Stiinte Medicale scad cu acelasi procent.

Incepand cu ora 16.00, Cabinetul Boc isi angajeaza raspunderea asupra "legilor austeritatii", care prevad in principal reducerea pensiilor si a salariilor. PSD a anuntat ca depune doua motiuni de cenzura. Pentru a demite Executivul, opozitia mai are nevoie de 19 voturi din partea parlamentarilor puterii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri