Premierul Emil Boc a acuzat PSD si PNL pentru guvernarea din perioada 2007-2008 in urma careia au lasat romanii "si fara bani si datori", finantand "pomeni" electorale, iar opozitia i-a raspuns prin huiduieli pe tot parcursul discursului si i-a cerut demisia.
"De ce trebuie sa alegem astazi raul cel mai mic dintre toate relele posibile? Prefer sa ma uit in ochii tuturor cetatenilor romani si sa le prezint situatia asa cum este ea, determinata si de evolutiile din ultimii 20 de ani, dar si de accentuarea crizei financiare. Aceste masuri sunt necesare pentru a putea asigura plata salariilor, pensiilor si sustinerea investitiilor in Romania", a spus Emil Boc, potrivit NewsIn.

Premierul a fost intrerupt de mai multe ori in timpul discursului sau de catre huiduielile opozitiei, fiind nevoia de interventia presedintelui Senatului, Mircea Geoana, in doua randuri pentru a potoli spiritele. "Vreau sa ii asigur pe colegii din opozitie ca nu ma las intimidat. Chiar daca plangeti in continuare dupa privilegiile dvs voi merge in continuare cu ceea ce trebuie pentru aceasta tara", le-a transmis Boc parlamentarilor opozitiei.

Emil Boc a atentionat ca, fara aceste masuri de austeritate, alternativa este "incapacitatea de plata a tarii" si riscul de a fi nevoie de un imprumut de peste 11 miliarde de euro, la un deficit de 9,1%. Premierul a acuzat apoi PSD si PNL ca, in perioada 2007-2008, au cheltuit iresponsabil banii, mai ales in contextul favorabil al aderarii la Uniunea Europeana.

"In loc ca guvernarea de atunci sa fi pus bani de o parte, sa avem un excedent economic, guvernantii din 2008 ne-au lasat si fara bani si datori. Am avut o crestere de 7,8% si ne-au lasat datori cu un deficit de 5,4% si in acest context a venit si criza economica din 2009 si ne-a aratat exact asa cum arata Romania. (...) Noi nu suntem in vremea lui 2008, cand vechiul Guvern, din vanzarea BCR, a bagat bani in consum, huzur si pomeni electorale. Noi nu mai avem acei bani", a spus Boc.

"Atunci cand am avut bani in plus, in 2007 si 2008, i-am aruncat pe pomeni electorale, pentru ca atunci PSD a santajat PNL, iar PNL ca sa ramana la putere in 2008 a cedat si a facut pomeni. N-a facut un kilometru de autostrada, nu a introdus bani in investitii, ci doar pe huzur si pe pomeni au cheltuit acesti bani, iar acum vin si ne dau lectii de morala", a continuat premierul sa ii atace pe liberali si pe social-democrati.

Emil Boc a explicat ca Romania are nevoie de credibilitate si de acordul cu FMI, CE si Banca Mondiala, deoarece banii de care tara are nevoie nu pot fi obtinuti din alte imprumuturi, dand exemplul Spaniei, Portugaliei si Greciei, care nu reusesc sa atraga bani de pe pietele externe. "O iesire din acordul cu FMI, cu CE, cu Banca Mondiala ne-ar inchide definitiv orice sansa ca de pe piata externa sa avem acesti bani", a atentionat Boc.

Premierul a mai spus ca, in acest moment, criza economica si financiara mondiala a intrat intr-o noua faza, a "deficitelor bugetare", iar toate tarile europene afectate de criza au luat masuri de austeritate. Boc a tinut sa-i asigure pe cetateni ca este constient ca aceste masuri sunt dure, dar a spus ca este sansa Romaniei sa "produca mai mult decat consuma".

"Stiu ca nu va place, dar sunt adevaruri pure, stimati colegi din opozitie. (...) E foarte usor sa vinzi BCR pentru a da pomeni electorale, dar nu se mai poate. (..) Bani nu exista pe garduri, banii trebuie munciti", a conchis premierul.

Parlamentarii opozitiei l-au huiduit pe premier in tot timpul cat acesta a vorbit de la tribuna Parlamentului, strigandu-i la final ca ar trebui sa-si dea demisia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri