In Romania, schimbarile de impozite sint frecvente, intreprinderile de stat, nu putine la numar, sint puternic subventionate, iar guvernul are inca o puternica influenta in economie. Acestea sint citeva dintre concluziile unui raport al OMC.
Respectivele consideratii sint incluse intr-un raport pe care Organizatia Mondiala a Comertului l-a facut in urma examinarii politicii comerciale a Romaniei, in perioada 1999-2005, dat ieri publicitatii. La capitolul mediu economic, raportul arata ca desele schimbari de impozite si reguli de proceduri contabile sint cauzele principale ale nivelului scazut al investitiilor straine in Romania. Anul trecut, tara noastra a atras investitii straine in valoare de 4,1 miliarde de euro, iar anul acesta se estimeaza ca nivelul acestor investitii va fi undeva in jurul a 3,8 miliarde de euro. In opinia OMC, potentialul este in mare parte neexploatat si scazut in raport cu alte state din regiune.

La capitolul taxe si impozite, OMC spune ca, pentru a armoniza sistemul sau de taxare cu UE, Romania a modificat recent legislatia privind regimul accizelor si al TVA. Numai ca unele dintre impozite au crescut mai mult decit era necesar, raportul evidentiind faptul ca accizele sint mari la cinci categorii de produse, si anume: bauturi alcoolice, produse din tutun, produse petroliere, electricitate si o categorie generala ce include bijuterii, parfumuri, o parte dintre produsele electronice, cafea si vehicule cu motor.

Subventiile sint o problema

In ciuda accelerarii procesului de privatizare, in special in domeniile bancar, energetic, al transporturilor si telecomunicatiilor, guvernul mai are inca o influenta directa asupra economiei prin intermediul unor companii de stat, se mai arata in raport. Multe dintre aceste intreprinderi sint protejate de concurenta si sustinute de bani publici. Pierderile cele mai mari se inregistreaza in sectorul minier, precum si in cel energetic. Asta in conditiile in care Romania se bucura de mari rezerve naturale (petrol, gaze naturale si carbune) si este unul dintre cei mai mari producatori de energie din regiune. OMC taxeaza autoritatile de la Bucuresti pentru interesul scazut de care dau dovada fata de industria extractiva si de minerit, considerind ca aceste sectoare nu se afla pe lista de prioritati a guvernului roman.

Serviciile, locul intii in economie

Serviciile in Romania sint, in optica OMC, cel mai important sector in ceea ce priveste contributia la PIB (aproximativ 54%) si ofera locuri de munca pentru o treime din populatia activa. Acestea sint urmate de industrie si de agricultura. Industria si-a sporit contributia la PIB pina la 23% si a atras aproximativ doua treimi din investitiile straine directe. Agricultura contribuie cu 13% la PIB si angreneaza 31% din populatia activa a Romaniei. Raportul atrage atentia ca includerea unui numar relativ redus de produse agricole in acordurile de liber schimb ale Romaniei intirzie expunerea acestora la concurenta.

Winkler: OMC a taxat lipsa de reforma din unele sectoare

Ministrul delegat pentru comert exterior, Iuliu Winkler, a declarat pentru Cotidianul ca Organizatia Mondiala a Comertului a sesizat in raportul sau si prioritatile guvernelor care s-au perindat din 1999 pina in 2005, dar si lipsa de interes pentru unele dintre sectoare. In perioada 2000-2004 nu s-a facut nici un fel de reforma in sectorul minier, a spus ministrul. Winkler a recunoscut ca statul este inca influent in economie, pentru ca exista destule intreprinderi de stat, dar a spus ca guvernul din care face parte vrea sa scape de cit mai multe dintre aceste companii, privatizindu-le.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri