Economistul-Sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, a declarat ca atat timp cat guvernul nu poate restructura sectorul public prin disponibilizarea a 250.000 de angajati bugetul trebuie compensat prin masuri de austeritate.
El sustine ca masurile de austeritate, prin care guvernul taie 15% din pensii si 25% din salarii, vor disciplina populatia si vor crea un nou comportament financiar, in pofida dificultatilor pe care le presupun, potrivit NewsIn.

"Masurile de austeritate trebuie sa tina atat timp cat e necesar. De vreme ce guvernul nu poate restructura 250.000 de angajati din sectorul public, trebuie sa compenseze aceste cheltuieli cu ceva", a explicat Valentin Lazea (foto), pentru NewsIn.

"Faptul ca avem aceste masuri de austeritate poate fi comparat cu a avea un regim monetar fix. Asta dovedeste ca Romania poate trai intr-un regim cu moneda fixa, desi, intr-un fel, acest lucru e dificil pentru romani, fiindca ii face sa se comporte ca germanii", a mai spus Lazea, care a explicat ca ofera aceste comentarii in nume propriu, fara a exprima opinia bancii nationale.

El sustine ca una din cele mai mari probleme ale Romaniei e reprezentata de incapacitatea guvernului de a respecta principiul economic de baza conform caruia nu e bine sa-ti finantezi deficitul viitor din venituri temporare.

"In schimb, nu a inteles principiul de baza al economiei, conform caruia nu-ti poti finanta cheltuielile permanente cu venituri exceptionale", a spus Lazea.

"Nu putem sa ne jucam cu generatiile viitoare. Nimeni nu a lasat atatea sarcini pe umerii altor generatii ca a mea, si mi-e rusine pentru acest lucru", a mai spus Lazea.

Cu toate astea, "Romania s-a comportat bine in perioada 2000-2006," guvernele demonstrand ca pot performa, daca economia este stimulata.

In schimb, salariile din sectorul public si pensiile au crescut nesustenabil. "Avem o diferenta de 4,5% din PIB, nefinantata, cauzata de cresterea salariilor si pensiilor," a mai spus Lazea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri