Preturile tigarilor populare vor urca spre 35.000 de lei de la 1 ianuarie 2006. Guvernul vrea sa reduca astfel consumul de tutun, care atinge 44% din populatia adulta. Producatorii de tigari ieftine acuza Finantele ca vor sa-i scoata din piata in folosul multinationalelor si ca tutunul de contrabanda va invada piata.
Pachetul de Carpati va costa 32.000 de lei, la fel ca si cele de Saint George, Winston, Monte Carlo sau More, daca Finantele nu vor renunta la alinierea tuturor preturilor tigarilor populare la minimum 90% din pretul unui pachet de L&M sau Pall Mall. In plus, potrivit Codului fiscal, toate sortimentele de tigari urmeaza sa mai sufere o scumpire de la 1 iulie 2006.

Vladescu, hotarit sa suprataxeze tigarile ieftine

Surse apropiate discutiilor dintre fabricanti si Finante ne-au declarat ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a asigurat ca nu va renunta la taxarea suplimentara a tigarilor ieftine. In caz ca autoritatea de concurenta nu va aviza pretul minim de 90% din categoria cea mai vinduta de tigari, ministrul va impune prin Cod plata unei accize minime de 100% din acciza aceleiasi categorii de tigari, ne-au declarat sursele. In primul caz, pretul pachetului de Carpati, de exemplu, ar creste cu 43%, iar in cel de-al doilea cu numai 18%.

Concurenta si CE iau partea pachetului de Carpati

Consiliul Concurentei transmite limpede Finantelor ca fixarea de preturi minime este o practica anticoncurentiala si contravine normelor europene in domeniu. Este foarte posibil ca aceasta fraza sa cintareasca decisiv in pretul tigarilor de anul viitor, Consiliul Concurentei urmind sa-si dea avizul asupra modificarilor din Codul fiscal. Recent, si seful delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, a criticat aceasta decizie a Finantelor.

La jumatate de pret fata de Bulgaria

La inceputul mandatului sau, in vara, Vladescu sublinia ca in Bulgaria un pachet de tigari costa 2 euro, in timp ce la noi acelasi pachet valoreaza un euro. In acelasi timp, in tarile din jur, Ucraina, Moldova si Serbia, tigarile sint mai ieftine de 3 ori decit la noi, ceea ce-i determina pe fabricanti sa estimeze o explozie a contrabandei pe masura ce fiscalitatea se inaspreste.

Pe locul 8 in lume la capitolul fumatori

Romania se regaseste in Topul 10 al tarilor cu cea mai ridicata rata de fumatori, cu 44% din populatie. Acest procent ne plaseaza pe locul 8 in lume, dupa Turcia, dar in fata Slovaciei. Clasamentul este dominat, in rest, de tari din Africa, Oceania si de cele mai slabe economii din Asia. Dintre fruntasi, Albania se regaseste abia pe locul 15, iar Grecia pe locul 18. Dintre toate tarile est-europene, am receptionat cel mai mult din marea invazie a producatorilor multinationali de tutun, inceputa in 1990.

Tutunul Romanesc: Guvernul vrea sa ne termine

Producatorii de tigari ieftine acuza guvernul ca vrea sa distruga producatorii de tigari populare, utilizind pentru asta chiar o lege fundamentala, precum Codul fiscal.

JTI, Galaxy Tobacco (fosta SNTR) si toate companiile mici producatoare de tigari ieftine vor fi singurele afectate de prevederile proiectului de Cod fiscal pe 2006. Marii cistigatori de pe urma noilor reguli sint Philip Morris si British American Tobbaco, in sensul ca cele doua firme produc tigari de la pretul mediu in sus si nu sint atinse de pretul minim ce ar urma sa fie introdus din 2006. Galaxy Tobacco va suferi cel mai mult din cauza noilor reguli. La Carpati, vinzarile au scazut la jumatate anul acesta, dupa introducerea accizei minime in aprilie. Locul tigarilor populare legale a fost luat de cele de contrabanda, fabricate in Republica Moldova, ca Plugarul sau Doina, iar acest proces de inlocuire se va accentua dupa ce pachetul de Carpati nu va putea fi mai ieftin de 31.500 de lei, asa cum spune Codul fiscal.

Este clar o masura anticoncurentiala. Tendinta guvernului e clara: eliminarea de pe piata a tigarilor ieftine. Va trebui sa vindem Carpati la 32.000 de lei, in conditiile in care L&M costa 35.000 de lei. Finantele vor sa scape de noi. Din nu stiu ce motive, comprima preturile la nivelurile practicate de anumite companii multinationale, ne-a declarat Marcel Cadar, directorul Galaxy (fosta SNTR). Galaxy Tobacco SA, producatorul marcilor Carpati, Marasesti, Snagov, Coloana, a pierdut din cota de piata in ultimele luni circa 3 procente. Noile reguli pe care Finantele vor sa le introduca ar putea sa scoata definitiv de pe piata fosta Societate Tutunul Romanesc. In 2001, SNTR detinea 29% din piata, in 2002 urcase la 33% si spera intr-o recuperare de 0,5% pe an din cota de piata.

JTI va fi unul dintre pierzatori, din cauza marcilor sale Monte Carlo, Winchester si More, ale caror preturi vor trebui aliniate la 90 la suta din pretul unui pachet de L&M.

Directorul executiv JTI, Gilda Lazar, crede ca noul Cod fiscal afecteaza total Galaxy si Gallagher, iar JTI va fi afectata in proportie de 60%, in timp ce Philip Morris si BAT nu vor fi atinse.

Este pedepsit consumatorul sarac

Nu va fi nici o influenta asupra pretului la L&M, Kent, Marlboro, Camel, Parliament. Daca se maresc taxele doar in segmentele ieftine, e pedepsit doar consumatorul sarac, subliniaza Gilda Lazar.

Tot minimum 31.500 de lei ar trebui sa fie si pachetul forte al firmei Gallagher, Saint George. Problema acestor tigari este si va fi ca in tarile din jur costa de trei ori mai putin ca aici, iar stocul consumatorilor se va face tot din contrabanda. In fapt, pe ansamblul pietei se estimeaza ca fenomenul va lua o amploare si mai mare anul viitor, pe fondul nivelului crescut al accizei din Romania comparativ cu tarile vecine. Piata romaneasca de tigarete s-a ridicat anul trecut la aproximativ 35 de miliarde de tigarete, iar valoarea totala a pietei oficiale a urcat la circa un miliard de euro. Marii producatori, JTI, Philip Morris si BAT, detin 88% din total, iar Galaxy Tobacco are 6-7% din piata, fiind urmata de Gallagher, cu o cota de 1,2%. Urmeaza producatorii locali, care detin impreuna 4%. Ceilalti mici producatori totalizeaza 3% din piata.

Finantele vor sa ne lasam de fumat

Oficiali din Ministerul Finantelor ne-au raspuns ca noile masuri din Codul fiscal au doua obiective. Unul ar fi veniturile bugetare, iar cel de-al doilea reducerea consumului de tigari. Daca primul obiectiv nu are mari sanse de izbinda pe fondul contrabandei, al doilea ar putea functiona. Consumul de tutun este estimat sa scada anul acesta in Grecia cu 1.000 de tone, dupa ce Finantele elene au decis recent introducerea unui pret minim care a scazut drastic vinzarile tigarilor populare. In alta ordine de idei, nivelul minim al taxarii unui pachet in UE este de 57%, pe cind la noi taxele totalizeaza circa 80% din pretul de vinzare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri