Analistii economici consultati de NewsIn sustin ca decizia CCR de a declara drept neconstitutionala intentia Guvernului de a reduce pensiile cu 15% va avea un impact negativ la nivel macroeconomic si ca, in lipsa taierii pensiilor, majorarea taxelor ar putea deveni inevitabila.

"Impactul va fi unul puternic negativ, din pacate, pentru ca era nevoie de masuri de ajustare fiscala in Romania. Inclusiv pe partea de pensii era nevoie de ajustare fiscala. Eu nu pot sa comentez continutul juridic al acestor masuri, insa din punct de vedere economic, masurile erau necesare. Nu as putea sa comentez cuantumul, dar cu certitudine era nevoie si de taierea pensiilor. Cheltuielile cu pensiile reprezinta mai mult decat cheltuielile cu salariile", considera Nicolae Alexandru Chidesciuc (foto), senior economist al ING Bank Romania.

Si Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica, sustine ca decizia va avea un impact negativ la nivel macroeconomic. "Pe undeva, cred ca este o decizie buna, pentru ca se uita si la echitatea sociala. La nivel macro, insa, este un pas inapoi pentru ca se schimba multe lucruri. Practic, acele calcule care s-au facut acum nu mai tin si vor trebui luate alte masuri", a explicat Lungu, care ia in calcul taierea cheltuielilor cu bunurile sau reducerea investitiilor.

In plus, Chidesciuc considera ca, daca nu se va face o ajustare fiscala, echilibrarea situatiei va fi facuta de fortele pietei. "Ajustarea facuta de fortele pietei inseamna practic ceea ce s-a intamplat in anul 2008, cand piata a facut ajustarea, inseamna depreciere semnificativa a lelului, inseamna inflatie mare", a explicat Chidesciuc.

In ceea ce priveste impactul asupra acordului cu Fondul Monetar International (FMI), Chidesciuc considera ca acesta era important pentru a implementa masurile convenite."Ne afecteaza foarte grav, pentru ca nu banii erau importanti, cel putin in contextul actual, ci faptul ca avem un acord cu Fondul si, implicit, ca astfel exista o garantie ca vor fi impementate reforme in Romania. Cine se gandeste la bani greseste. Practic, importanta e garantia implementarii unor reforme", a mentionat economistul ING Bank Romania.

La randul sau, Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, este de parere ca decizia va avea un impact macroeconomic negativ.
"Momentan, aspectele negative ale acestei decizii a Curtii Constitutionale sunt legate de intarzierea implementarii masurilor de austeritate. Amanarea masurilor de austeritate necesare ar putea duce la derapaje fiscale, caz in care, Romania ar putea rata tinta agreata cu FMI pentru deficitul bugetar, de 6,8% din PIB. Acest lucru ar duce la o scadere a increderii in capacitatea actualului guvern de a reduce deficitul bugetar al Romaniei la un nivel sustenabil pe termen lung si la posibile blocaje/intarzieri ale transelor de la FMI", a declarat Rozalia Pal.

Ea a adaugat ca, daca implementarea masurilor de austeritate se amana mai mult, Guvernul ar putea lua in calcul masuri alternative pentru a mentine deficitul bugetar in limitele agreate cu FMI, in principal majorari de taxe.

Majorarea taxelor, tot mai probabila

Chidesciuc considera ca majorarea taxelor devine un scenariu tot mai probabil ."In momentul de fata, majorarea impozitelor devine foarte probabila, din pacate. Aceasta va duce la o alta ajustare prin fortele pietei pentru ca daca se majoreaza TVA-ul va creste inflatia", a declarat analistul ING Bank Romania.

La randul sau, Laurian Lungu sustine ca decizia de majorare a taxelor nu este tocmai indicata. "O crestere de taxe ar parea tentanta, dar cred ca ar fi o decizie proasta. Eu as mai astepta un trimestru ca sa vad mersul economiei. Daca va fi prost si in trimestrul al doilea si evolutia in trimestrul al treilea se va va arata la fel de proasta, probabil ca o crestere generala a taxelor s-ar putea sa nu aiba cum sa fie evitata", a spus reprezentantul Macroanalitica.

El a adaugat ca majorarea taxelor ar putea avea un impact negativ asupra reluarii cresterii economice si, din acest motiv, o astfel de solutie ar trebui evitata pentru moment. "Ar trebui taiate cheltuielile cu bunurile sau reduse investitiile. Sunt solutii proaste, dar decat sa cresti taxele mai bine reduci putin de la investitii si tai mai mult de la bunuri si servicii", a spus Lungu.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis vineri ca articolul care prevedea reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstitutional, la fel si articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistratilor, in schimb reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constitutionala.

Guvernul ia in calcul cresterea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 24%, ca urmare a deciziei CCR de vineri cu privire la legile austeritatii, exceptie urmand sa faca TVA la alimente si imbracaminte, au declarat surse guvernamentale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri