Consiliul Director al Fondului Monetar International a decis, in sedinta de vineri, sa acorde Romaniei cea de-a cincea trasa de imprumut in valoare de 913 de milioane de euro, in urma reexaminarii noilor masuri de austeritate propuse de guvern pentru inscrierea in deficitul agreat, de 6,8% din PIB.
Consiliul executiv al FMI s-a intrunit pe 2 iulie, pentru a efectua cea de-a patra revizie a acordului stand-by cu Romania.

In urma reexaminarii noilor masuri de austeritate propuse de guvern, Consiliul a decis sa acorde Romaniei a cincea transa din acord (DST 768 milioane sau aproximativ 900 milioane euro). Banii vor fi disponibili la Banca Nationala a Romaniei cel tarziu pana la mijlocul saptamanii viitoare, scrie NewsIn.

Reprezentantul regional pentru Romania si Bulgaria al FMI, Tonny Lybek, a declarat anterior ca "autoritatile romane si-au demonstrat angajamentul ferm fata de programul lor economic, care este sprijinit de acordul stand-by - prin identificarea rapida a unor masuri compensatorii, dupa hotararea Curtii Constitutionale".

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, mentiona ca Boardul FMI a intarziat sedinta cu cateva zile din cauza propriilor formalitati interne, si ca "atat FMI, cat si CE, au imbratisat si saluta masurile pe care guvernul urmeaza sa le introduca de la 1 iulie". Deficitul bugetar agreat cu FMI pentru 2010 este de 6,8% din produsul intern brut (PIB), iar pentru 2011, de 4,4% din PIB.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat sambata, 26 iunie, ca Romania are deja un acord din partea Fondului cu privire la noile masuri stabilite de Guvern, inclusiv pentru majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 24% incepand cu 1 iulie, drept pentru care documentele semnate au plecat deja catre Washinghton.

Vladescu a estimat ca banii care vor intra la buget prin majorarea TVA, de circa 4 miliarde lei, respectiv aproximativ un miliard de euro, vor acoperi suma ce ar fi trebuit sa fie asigurata prin diminuarea pensiilor cu 15%.

Ministrul mentionase si anterior ca varianta majorarii TVA la 24% a fost agreata de FMI.

Potrivit lui Vladescu, cele 3,5 - 4 miliarde lei, estimate a fi colectate la buget in 2010 prin majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, reprezinta suma necesara pentru incadrarea in deficitul bugetar de 6,8% din produsul intern brut (PIB) convenit cu FMI, pe langa masura de diminuare a salariilor bugetarilor cu 25%.

Masura de majorare a TVA la 24% a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis vineri, 25 iunie, in urma analizarii Legilor pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, ca articolul ce prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstitutional, precum si cel care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistratilor. Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constitutionala, au decis judecatorii Curtii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri